Hlavní obsah

Velikonoce v České Kanadě nabízejí splašená vejce, historický vlak i malování keramiky

Novinky, Vratislav Konečný

Prodloužený velikonoční víkend se blíží. Zahrádkáři se netrpělivě těší na své krtky, koupěchtivci na spanilé jízdy do óceček, někdo na gauč, k televizi a mňamkám, mnoho lidí spojuje svátky s přírodou. Dobře udělá ten, který se na jih vypraví a navštíví Českou Kanadu. Lesy, památky, pohostinství.

Foto: ckanada.cz

Velikonoce v Jindřichově Hradci

Článek

Jsou i tací, kteří budou muset jen na povinnou návštěvu, radosti z toho nemaje. Ale vše chmurno se dá zahnat v přírodě, jen aby zase něčím nepříjemným nepřekvapila. 

Česká Kanada nabízí spoustu zajímavých akcí spojených s oslavou svátků jara. Po zimní pauze se návštěvníkům znovu otevírají památkové objekty a některá muzea a galerie. Přístupné budou i vyhlídkové věže a rozhledny. Originální svezení nabízí velikonoční parní vlak.

Nezapomeňte na Dačice 

Bohatý velikonoční program připravili v Dačicích. V areálu zámku proběhne v neděli 25. března tradiční velikonoční jarmark s prodejem kraslic, pomlázek, perníků, hraček i ukázky řemesel. Interiéry zámku budou velikonočně vyzdobené, zároveň si můžete poslechnout výklad o oslavách Velikonoc v dřívějších dobách.

Každý den od 29. do 31. března se můžete ve městě zúčastnit i tradičního předvelikonočního hrkání, které pořádá místní dům dětí a mládeže. Za příznivého počasí bude zpřístupněna věž kostela sv. Vavřince, ze které se naskýtá fantastický výhled na Dačice a okolí.

V Jindřichově Hradci se splaší vejce

Státní hrad a zámek Jindřichův Hradec pořádá velikonoční prohlídky s výstavou Splašená vejce. Na prohlídkové trase, kterou si výjimečně můžete projít individuálně, bude instalována bezmála tisícovka vajec mnoha barev a velikostí.

V sobotu 31. března se na svou cestu vydá velikonoční parní vlak, kterým se můžete svézt a užít si zábavný program na trati z Jindřichova Hradce do Hůrek a zpět.

Na Bílou sobotu se v centru Jindřichova Hradce a v Muzeu Jindřichohradecka koná také Velikonoční veselice s pletením pomlázek, malováním kraslic, zdobením perníčků, hudebním doprovodem a velikonočním průvodem v čele se stromem kraslicovníkem a s velkými řehtačkami. 

Nejen za Zlatovláskou

Zámek Červená Lhota se po zimní pauze také otevírá, zvažte i návštěvu nedalekého městečka Deštná a jeho dvou muzeí – leteckého a provaznického. V obou vás ochotně provedou po předchozí objednávce.

Slavonice z výšky

Ve Slavonicích se na Velký pátek vyráží pro poklad – na turistickou akci s hrami jsou zváni dospělí i děti. Ve Spolkovém domě budou od 28. března do 1. dubna připraveny tvořivé dílny, divadlo a zajímavé ochutnávky. Otevřena bude také kavárna s nabídkou velikonočních specialit.

Slavonice z výšky si můžete prohlédnout z věže kostela Nanebevzetí Panny Marie. Přístupný bude i dům U Giordanů, kde se můžete podívat na nově zrestaurovanou luteránskou modlitebnu ze 16. století.

Proslulá Maříž, Landštejn i další 

Máte-li aspoň kapku výtvarného nadání, nevynechejte návštěvu známé keramické dílny v Maříži, kde na vás čeká malování hrnků, sousta krásné keramiky a v restauraci pak velikonoční menu s králíkem a velikonoční nádivkou.

Brány po sezóně také otevírá nedaleký hrad Landštejn a zámek Dobrohoř. Za příznivého počasí bude přístupná i rozhledna U Jakuba u Kunžaku. Velikonoční zelené pivo můžete pak ochutnat v Zámeckém pivovaru Český Rudolec.

Reklama

Výběr článků

Načítám