Hlavní obsah

Velikonoce na zámku Loučeň zakončí babská pomlázka

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoce u Thurn-Taxisů na zámku Loučeň budou ve znamení nejen tradičních oslav, ale i řady novinek jako pátrání po ztracených zvonech.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Zámek Loučeň uspořádá v sobotu 23. dubna akci Velikonoce u Thurn-Taxisů s bohatým programem. Přísupný je již od 12. do 29. dubna od pondělí do pátku od 9 do 15 hodin, o sobotách a nedělích od 10 do 17 hodin.

Zámeckým parkem se po obědě projde řehtačkový průvod dětí, který cestou k zámku potká několik obyvatel zámku a podzámčí, u nichž si děti vykoledují první odměny. U zámeckých dveří dostanou štědrou koledu přímo od knížecího páru.

Během velikonoční soboty si návštěvníci připomenou i řadu dalších zvyků, např. vynášení Morany, kdy symbol zimy skončí v zámeckém rybníku. Při oslavě svátků jara zavede včelař děti i dospělé ke včelám a poví jim, jak se žije v úlu a kdo jim pilně med vyrábí. Dámy dostanou tipy na omlazovací lektvary z produktů včel.

Letos je přichystána i řada novinek. Při vtipných hraných scénách se návštěvníci doví, proč odlétají zvony na Velikonoce do Říma, kdo ukradl o Velikonocích komu hubičku atd. V parku se pak odehraje putování po stopách velikonočních zajíců.

"Především dětští návštěvníci budou v přízemí zámku určitě rádi pátrat po pohádkové babičce, která jim bude u kolovrátku vyprávět pohádky tak, jak to bývalo obvyklé ve vesnických chaloupkách za starých časů," uvedl zámecký manažer Jiří Senohrábek.

Zámek Loučeň připravil i velikonoční prohlídky jarně vyzdobených zámeckých komnat, kde je kníže, kněžna nebo komorník seznámí i s velikonočními tradicemi. V přízemí zámku najdou návštěvníci velkou výstavu velikonočních výrobků a řemesel.

Zámecká slavnost nemůže skončit jinak než vesele: „Na samý závěr Bílé soboty obrátíme nejznámější velikonoční zvyk, totiž pomlázku, úplně naruby. Dámy dostanou jedinečnou šanci pomstít se svým pánům za všechna velikonoční, a nejen velikonoční násilnická příkoří při naší babské pomlázce,“ láká na zámek Loučeň jeho manažer Jiří Senohrábek.

Reklama

Výběr článků

Načítám