Hlavní obsah

Hledači pokladů našli nejbohatší vrak v historii

Novinky, Lenka Hloušková, DPA, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Američtí hledači pokladů v úterý oznámili, že našli zbytek francouzské lodi Notre Dame de Deliverance. Plavidlo naložené zlatem, stříbrem a smaragdy vyplulo z Havany v roce 1755, do přístavu ve Španělsku ale nedorazilo. Cena pokladu je zhruba 3 miliardy dolarů (asi 90 mld. Kč). O vyzvednutí vraku nyní vzplál boj mezi nálezci, Madridem a Paříží.

Foto: Petr Skála

Kamenářský dům najdete v arálu muzea v Turnově.

Článek

Notre Dame de Deliverance vyplula z Havany v listopadu. Od Francie si ji tehdy pronajal španělský král Karel III. s cílem dopravit do Evropy drahé kovy a smaragdy vytěžené v Mexiku, Peru a Kolumbii. Plavidlo se dostalo do potíží kvůli řádění ničivého hurikánu už během několika desítek hodin. Souboj s ničivým živlem nakonec prohrálo zhruba 60 kilometrů od břehů nynější Floridy. Přes padesát metrů dlouhá dřevěná loď klesla ke dnu spolu s většinou z 500 členné posádky. Šťastlivce, jimž se podařilo doplout k pevnině, podle historických pramenů snědli floridští kanibalové.

Nejbohatší vrak na dně oceánu

Úspěšní hledači pokladů ze společnosti Sub Sea Research o pravosti nálezu po prvním ohledání vraku nepochybují. Ukáže-li se během následující dní, že jde skutečně o Notre Dame de Deliverance, spadne jejímu budoucímu majiteli do klína 437 kilogramů zlatých cihel uložených v 17 pokladnách, přes 15 tisíc zlatých mincí, 153 zlatých schránek na tabák, více jak 1 milión stříbrných mincí, 24 kilogramů surového stříbra, 14 kg surového zlata, 6 párů diamantových náušnic a 1 diamantový prsten. Přesné vyčíslení pokladu umožnil tiskovým agenturám dokument sepsaný při vyplutí lodě z havanského přístavu. "Bylo to nejbohatší plavidlo, které se kdy potopilo. Nyní leží asi 60 metrů pod mořskou hladinou. Náklad voda rozptýlila na ploše 20 kilometrů čtverečních," komentuje nález ředitel společnosti Sub Sea Research Greg Brooks.

Tahanice o poklad

Cesta za ohromným majetkem ale nebude pro americké hledače pokladů jednoduchá. O vrak v úterý projevilo zájem i Španělsko. Madrid se odvolává především na skutečnost, že převážený poklad mu v minulosti patřil a také že chce pohřbít ostatky svých zemřelých vojáků dohlížejících na přepravu zboží. Sub Sea Research se proto rozhodla zaregistrovat práva, včetně možnosti vrak vyzvednout u floridského soudu, který jí vyhověl. Spojené státy však prvotní úspěch společnosti poněkud zchladily rozhodnutím, že se musí dohodnout s Madridem. Do hry navíc vstoupila i Paříž tvrdící, že na lodi sloužila francouzská posádka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám