Hlavní obsah

Tři východomoravské rozhledny dělí 111 let a spojuje nádherný výhled do krajiny

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Rozhleden a výhledových bodů byste na východní Moravě napočítali několik desítek. Jsou vyhledávanými cíli turistů. Není divu, nabízejí pohled do okolní pestré krajiny a mnohé z nich i zajímavou historii.

Foto: Zdeněk Urbanovský

Rozhledna na Hostýně

Článek

To se dá určitě říci o kamenné rozhledně stojící na 735 metrů vysokém vrchu Hostýně. Historie rozhledny sahá do doby císaře Františka Josefa I. - ten dokonce položil základní kámen k její stavbě, která byla dokončena v roce 1898. Rozhledna je zvláštní i tím, že v její patě je vybudována kaple.

Nejen rozhledna, ale celá lokalita Hostýna stojí za návštěvu. Naleznete zde totiž nejvýznamnější mariánské poutní místo na Moravě s bazilikou Nanebevzetí Panny Marie, dvěma křížovými cestami a vodní kaplí, vedle níž prýští pramen uzdravující vody.

V tomto roce Svatý Hostýn, jak se poutní místo jmenuje, prožívá oslavy stoletého výročí od korunovace sošky Panny Marie Svatohostýnské. Hlavní oslavy proběhnou 11. až 19. srpna. Pro návštěvu Svatého Hostýna je výchozím bodem město Bystřice pod Hostýnem, odkud vedou značené turistické cesty. Pěšky to zvládnete za necelé dvě hodiny, na kole ještě rychleji. Lze také využít autobus. V sousedství baziliky stojí tři poutní domy, penzion Ovčárna a restaurace, kde najdete kvalitní ubytování a stravování.

O sto šest let mladší je stavba kamenné rozhledny na Brdu (587 m n. m.), nejvyšším bodu pohoří Chřiby. Ta v roce 2004 nahradila původní dřevěnou rozhlednu, která zde stávala v minulém století. Rozhledna je postavena z místních materiálů – dubového dřeva z okolních lesů a pískovce z kamenolomu Žlutava. Z 24 metrů vysoké rozhledny uvidíte při dobrém počasí půlku Moravy, Jeseníky, Karpaty, Beskydy, Javorníky, Malou Fatru i Západní Tatry. Nejvhodnějším přístupovým místem je Bunč, který je východiskem turistických i cykloturistických tras a zázemím penzionu a restaurace. V blízkosti lze navštívit Komínské skály, nedaleko leží Velehrad, Modrá, Buchlov, Buchlovice, Roštín.

O celých 111 let mladší, než rozhledna na Hostýně, je krasavice mezi rozhlednami - Vartovna. Ta slouží turistům od 17. listopadu 2009. Převzala název od vrcholu Vartovna (651 m n. m.) ve Vizovických vrších, na kterém stojí. Rozhledna, na kterou se dostanete pěšky (či na kole) z obcí Seninka, Liptál nebo Jasenná, má tvar kovové spirály stojící na kamenném základě. Rozhledna má výhledovou plošinu ve výšce 35 metrů, okolní valašské hory z ní máte jako na dlani. Při dobrém počasí se podíváte na Bílé Karpaty i k sousedům na Slovensko na Malou Fatru.

Také tato rozhledna byla postavena na tradičním výhledovém bodě: sám název hory dokládá, že se zde „vartovalo“ (tj. hlídkovalo) od nepaměti. V okolí, v Liptále, Senince, Jasenné či ve Vizovicích, naleznete možnosti občerstvení a ubytování. Poučení o místní historii načerpáte v památkově chráněném fojtství v Jasenné, kde se mimo jiné dozvíte, kdy a proč na Vartovně strašívá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám