Hlavní obsah

Tip na výlet o jarních prázdninách – rozhledna na vrcholu Sedla u Sušice

Novinky, Jan Kaše

Děti z Plzně a okolí se mohou od pondělí 14. února těšit na jarní prázdniny. Jedno z míst, kam mohou společně s rodiči podniknout výlet, je rozhledna na vrcholu Sedla, vzdáleného šest kilometrů jihovýchodně od Sušice.

Foto: Jan Kaše

Rozhledna se opravdu povedla

Článek

Sedlo, jehož strategickou polohu využili již staří Keltové a ve 20. století i armáda, která zde měla vojenskou hlásku, se majestátně tyčí ve výšce 900 metrů n. m.

Deset tun oceli

Díky iniciativě Sdružení pro obnovu rozhledny na Sedle se v roce 2006 začalo s výstavbou rozhledny podle návrhu Pavla Ullmanna. Stavba byla ukončena v listopadu 2009 a spotřebovalo se deset tun oceli a padesát kubických metrů dřeva na nosnou konstrukci. Celkové náklady se vyšplhaly na částku 6 426 752 Kč a výsledek je opravdu impozantní.

Stojí za zmínku, že rozhledna nese prvky keltské architektury, čímž výborně zapadá do zdejšího prostředí a odkazuje na vyspělou kulturu této civilizace.

Výhled až na Velký Javor

Rozhledna, která je vysoká 27,75 metrů a celoročně zdarma přístupná, poskytuje skutečně překrásný výhled na šumavské vrcholy a dominanty. Za dobré viditelnosti tak může pozorovat Javorník (1066 m) vzdálený 8 km, Zhůrskou horu (1187 m) vzdálenou 12 km, Velký Roklan (1453 m) vzdálený 28 km, ale také Velký Javor (1456 m), který je vzdušnou čarou vzdálen 35 km.

Samozřejmě nemůže chybět ani hrad Kašperk (886 m), rozhledna na Poledníku (1315 m) a ve vnitrozemí pak Svatobor, čnící nad Sušicí, či hrad Rábí.

Kudy nahoru

Ze Sušice se autem do Albrechtic dostanete po typické šumavské silnici za několik minut. Zde zahnete doprava ke kostelu a zhruba sto metrů za ním zaparkujete poblíž penzionu Pod Sedlem.

Cesta, která vede převážně lesem po červené turistické značce, od penzionu pozvolna stoupá a není příliš náročná. Po kilometru a půl se ocitnete přímo u rozhledny, přičemž cestou minete původní keltské opevnění.     

Reklama

Výběr článků

Načítám