Hlavní obsah

Tetín nabízí nejen setkání s historií, ale i jeden z nejkrásnějších pohledů na Berounku

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bájný hrad Tetín je cílem dnešního výletu. Startovním místem cesty je obec Srbsko na trati Praha - Beroun, kam jezdí z pražského Hlavního i Smíchovského nádraží vlaky každou půlhodinu. V obci je také parkoviště pro automobily přímo u nádraží.

Foto: Jana Bečková

Chata v Údolí děsu.

Článek

 Po žluté turistické značce jsme se vydali ve směru Koda a pramen Kodského potoka. U informační tabule CHKO jsme odbočili vpravo a pokračovali přes trampskou osadou Údolí děsu směrem k pramenům Kody. Jsou zde sruby ze začátku minulého století. Cestou míjíme Kodský potok s nádhernými vodními útvary, a také ruinu bývalého hotelu. Odtud dojdeme na rozcestí a kousek se vrátíme prohlédnout si pramen Kody. Zde je i Kodský mlýn a jezírko.

Je třeba upozornit, že v případě deště a pokud je cesta mokrá, je velmi těžko schůdná. Potom je nutné od Srbska jít pouze po žluté značce k prameni Kody, kde se obě trasy setkávají.

U pramene Kody jsme si odpočinuli a pak pokračovali po modré značce do Tetína. Cesta vede lesem. Pomalu stoupáme na vrchol kopce, kde naši trasu kříží dvě velké lesní cesty, až přijdeme na kraj obce Tetín s výhledem do kraje. Opravdu to stojí za námahu dostat se až sem.

Pokračovali jsme do obce a cestou se zastavili na oběd v restauraci v bývalé Jednotě - dnes pod názvem Tetínská restaurace. Zde je o víkendech otevřeno od 12 hodin. Poté přicházíme ke kostelům a při prohlídce okolí zjišťujeme možnost prohlídky s průvodcem za lidové vstupné 20 korun a tak neodoláme a všechny tři kostely si prohlížíme (s odborným výkladem). Jedná se kostel Sv. Kateřiny, sv. Ludmily a sv. Jana Nepomuckého - ten jediný je vidět z protějšího břehu Berounky a je odsvěcený. Prohlídky se konají jen o víkendech. Po prohlídce pokračujeme do cílové stranice cesty, na hrad Tetín. 

Tetínské hradiště se nacházelo poblíž dnešní zříceniny hradu Tetín (odkud je jeden z mimořádných pohledů na Berounku) v místech dnešní obce. Bylo jedním z opěrných bodů soustavy hradišť, která obklopovala přemyslovský stát ve středních Čechách a jeho počátky jsou nejčastěji kladeny na přelom 9. a 10. století. V roce 921 zde byla zavražděna sv. Ludmila. Ačkoli písemné zmínky o hradu pocházejí až ze 13. století, Tetín byl znám už z ludmilských a václavských legend. Význam hradiště ale patrně již od poloviny 10. století klesal.

Po shlédnutí hradiště se vydáváme na cestu dolů do Berouna, nebo zpět do Srbska. Obě varianty jsou možné. Do Srbska vede silnice a do Berouna turistická cesta po modré značce.

Fotografie z celého výletu naleznete ZDE

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám