Hlavní obsah

Střekov, romantický symbol Ústí nad Labem

Novinky, Tomáš Mlejnek

Hrad Střekov, patří k nejromantičtějším hradům u nás. První zmínky o hradu jsou z roku 1319. Tehdy se král Jan Lucemburský rozhodl postavit nad řekou Labe strážní stanici. Objekt vlastního hradu je velmi dobře zachován, zejména proto, že nebyl válečnými útrapami nijak zvlášť poničen nebo vypálen.

Foto: Tomáš Mlejnek

Střekov, dominanta Ústí nad Labem

Článek

Už při příjezdu do Ústí vás ohromí silueta tohoto hradu. Pokud se rozhodnete na prohlídku, nemusíte stoupat moc do kopce, pokud tedy pojedete autem. Autem se vyjedete až k bezprostřední blízkosti hradu a parkoviště je zcela bezplatné.

Po schodech, kde kdysi býval padací most, projdete věžovou branou do prostoru hradní terasy. Už odtud je nádherný výhled na Labe a okolí. Ve vstupní věžové bráně je zabořeno šest dělových koulí z ostřelování hradu generálem Laudonem. Na terase je příjemná vyhlídková restaurace.

U pokladny zaplatíte 70 korun a dostanete vytištěného průvodce, takže délka prohlídky záleží zcela jenom na vás. V klidu si tedy můžete projít Rytířský sál, který je hned první budovou po vstupu. V létě roku 1942 na tomto hradě pobýval skladatel Richard Wagner, po němž je pojmenována i jedna z restaurací na Střekově (Wágnerka).

Po schodech se vydáte přes rozbořenou strážnici, kde se nachází tvz. Velké stavení. Po dalších schodech následuje Hradní terasa, ze které je nádherný výhled na celé okolí a na Ústí a zdejší zdymadla, která byla postavena v letech 1922 až 1936 a jsou Národní techniskou památkou.

Potom se vydáte do ostatních přístupných místností, Kruhové věže, Kaple, Věžového paláce. Poslední částí hradu je tzv. citadela. Z citadely – předsunuté opevnění, jsou nezapomenutelné vyhlídky jak na město Ústí, tak do okolí, ale i na samotný hrad. A to je vše, pak stejnou cestou se vydáte zpět k pokladně, kde zazvoníte na zvonec a odevzdáte průvodce. Na závěr se můžete ještě občerstvit a pokochat ve zdejší restauraci a rozloučit se se Střekovem.

První zmínky o hradu jsou z roku 1319. Tehdy se král Jan Lucemburský rozhodl postavit nad řekou Labe strážní stanici. Za třicetileté války obsadili hrad v roce 1631 Sasové, v roce 1634 krátce Švédové a pak opět v roce 1639 byl hrad opěrným bodem Švédů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám