Hlavní obsah

Středomoravské cyklotrasy vedou na zámky, do pivovaru i na novou rozhlednu

Novinky, Radim Kašpar

Před pár dny začaly letní prázdniny a spousta z vás si určitě plánuje nejeden výlet na kole. Jedním z nejoblíbenějších cílů milovníků cyklistiky a cykloturistiky je region Střední Morava, která přichází se stále novými trasami. Stačí si jen vybrat.

Foto: Střední Morava - sdružení cestovního ruchu

Cyklotoulky

Článek

Pro rodinu

Chcete vyrazit s rodinou a dětmi? Pak je ideální příležitostí trasa S Lesánkem do přírody o délce devíti kilometrů. Jde o nenáročnou trasu, na kterou můžete vzít třeba i dítě v kočárku.

Po většinu cesty se pohybujete v krásném prostředí chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. V Litovli na vás čeká několik zajímavostí, jako například nejstarší kamenný most na Moravě nebo muzeum harmonik s více než 230 exempláři. Plnoleté by mohla zaujmout návštěva pivovaru s možností uvařit si vlastní pivo.

Pohodový výlet

Již pro trochu zdatnější cyklisty je připravena trasa Na kole kolem Plumlovské přehrady o celkové délce 56,4 kilometrů. Trasa vede z Prostějova přes Kostelec na Hané, Přemyslovice, Stražisko a Plumlov zpět do Prostějova. Zajímavých míst k zastavení je tolik, že by vám k jejich návštěvě nestačil snad ani celý den.

Pokud jste již navštívili zámky v Plumlově či Čechách pod Kosířem, určitě jste nebyli na nově otevřené 28 metrů vysoké rozhledně na Kosíři. Nová vyhlídka s nezaměnitelným panoramatem Hané vám ještě dlouho utkví v paměti. 

Obdobnou délku i náročnost nabízí trasa Za krásami Střední Hané vedoucí regiony Tovačovska a Kojetínska. Zrelaxujte v krásné přírody, u některého z rybníků, kterých na trase potkáte hned několik. Pokud preferujete spíše památky a toulky minulostí, určitě se zastavte v zámku v Tovačově, nebo v unikátní židovské synagoze se hřbitovem v Kojetíně.

Pořádná makačka

Nejste příznivci poklidných vyjížděk a chcete si naopak pořádně šlápnout do pedálů? Pak je Výlet na Bradlo tou pravou volbou. Čeká vás celkem 42,5 kilometrů členitým terénem. Největší výzvou je bezesporu výstup na vrchol Úsovské vrchoviny – zalesněný hřbet Bradla, odkud je úžasný výhled na okolí. Pokud jste se při výšlapu zapotili, odpočinout si můžete v Uničově. Zde na vás čeká například muzeum vězeňství nebo muzeum baroka s expozicí o osobnosti Jana Sarkandera.   

Střední Morava - sdružení cestovního ruchu vyhlásila velkou letní "cyklo" fotosoutěž. Na vybraných i na vašich oblíbených trasách vyfoťte své oblíbené místo a vyhrajte zajímavé ceny. Více informací o soutěži naleznete na FACEBOOKU.

Každý z milovníků cykloturistiky si může nakonfigurovat svou vlastní trasu v závislosti na výškovém profilu, délce, náročnosti či atraktivitě s trasou spojené. Bližší informace na webu Střední Moravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám