Hlavní obsah

V Afghánistánu opět zakazují televizi

KÁBUL

Je to sotva rok a půl, co se Afghánci zbavili vlády Tálibánu. Nyní jako by se vláda fanatiků plíživě vracela zpět, a to i přes přítomnost západních jednotek. Dokládá to rozhodnutí afghánského nejvyššího soudu, který nařídil zákaz kabelové televize na celém území země, a to kvůli údajnému šíření myšlenek neslučitelných s islámem.

Foto: Informační centrum Velké Karlovice

Závěr roku ve Velkých Karlovicích zpestří mimo jiné výstava betlémů. Zahájena bude při Kateřinském jarmarku 28. listopadu.

Článek

"Mullové (islámští vzdělanci) a náboženští představitelé jednoho kábulského obvodu si stěžovali na šíření pornografických a protiislámských filmů na kanálech poskytovaných kabelovými televizemi," řekl předseda nejvyššího soudu Fazi Hádí Šinvarí. novinářům.

"Jsme Afghánci, muslimové, máme v naší zemi islámské zákony a hodnoty. Proto jsem odeslal dopisy, v nichž jsem představitele bezpečnostních sil v Kábulu i guvernéra města požádal o zákaz těchto kabelových televizí," uvedl. "Bylo naší povinností přijmout toto rozhodnutí a nyní je na vládě, aby je uplatnila," dodal.

Kabelová televize, která umožňuje příjem asi deseti zahraničních televizních stanic, je již přístupná v několika kábulských čtvrtích. Jedinému provozovateli kabelové televize ve východoafghánském městě Dželálábád byla v polovině prosince zakázána činnost poté, co justice odsoudila šíření zahraničních filmů, které jsou "v rozporu s afghánskými tradicemi". ¨

Za ¨Tálibánu byla televize v Afghánistánu úplně zakázána. V Kábulu, stejně jako ve všech velkých afghánských městech, je vidět mnoho antén pro příjem satelitní televize a mnoho obchodů s velkým úspěchem prodává pirátské videonahrávky západních a indických filmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám