Hlavní obsah

Sedm důvodů, proč zajet do Telče

Novinky, Vratislav Konečný

Město sevřené dvěma rybníky, náměstí Zachariáše z Hradce, sevřené v učebnici renesanční historie. Pohádkový zámek pánů z Růže, natolik pohádkový, že se jen těžko počítá, kolik pohádek se v něm točilo. Včetně té nejoblíbenější - Pyšné princezny.

Foto: Ilona Jeníčková

Jízda králů

Článek

Ne nadarmo získala Telč statut zápisu na listinu kulturního dědictví UNESCO. To jsou dva hlavní aspekty návštěvy města, na kole se sem dostanete z několika směrů, cyklotrasy jsou výborně značené.

Našli moji rádcové princezničku? Nenašli...

Původní goticky hrad postavený Menhartem z Hradce  ve 2. polovině 14. století dostal svou renesanční podobu kolem roku 1550 právě za Zachariáše, který po svatbě s Kateřinou z Valdštejna  rozmnožil jmění. Nevěsta byla bohatá, mohlo se začít s rozsáhlými investicemi.

Zámek nikdy nebyl prodán, přecházel mezi majitele jako součást rodového majetku. Tak se dostalo i na Slavatu z Martinic, císařského místodržícího, jehož defenestrace do Jeleního příkopu Pražského hradu se stala signálem pro protihabsburský odboj a následnou válku. Zámek dále přešel na Lichtenštejny z Kastelkornu a Podstatské  z Lichtenštejna. Jejich úpravy sídla byly již marginální, věnovali se spíše zahradám a nechali postavit empírový  skleník. 

Jízda králů v Hasičském domě

Velmi poutavou výstavu najdete v Hasičském domě: Jízda králů na Moravě - současné i zapomenuté májové a letniční zvyky. Dozvíte se hodně, můžete být za odborníky mezi svými neznalými přáteli. To není nikdy na škodu. 

Telčský dům pro děti i dospělé

To je můj další tip na zastavení. Naleznete ho při výjezdu z náměstí směrem na Dačice. Ve třech rovinách tu najdete historii města, nádhernou keramiku a různé doplňky, ve sklepení pohádkové bytosti a zajímavě ztvárněnou pražskou defenestraci, vyhození páně Slavaty z okna Pražského hradu.

V prvním patře se zabaví děti u modelů  mašinek, mohou si zahrát na pošťáky, k dispozici jsou razítka, lákadel je mnohem víc, rodiče si tu zatím mohou odpočinout od svých ratolestí.

Město z výšky

Vyhlídky jsou posledními zastaveními v půvabné Telči. První je volně přístupná kovová rozhledna Osadnice asi 500 metrů od železničního a autobusového nádraží. Při cestě do města narazíte na věž svatého Ducha. Pokud potřebujete dobře nasytit, doporučuji restauraci těsně před ní, dá se sedět na zahrádce, v příkopu pod vámi líně přežvykují mladí daňci. Posledním zastavením je věž kostela svatého Jakuba sousedící se zámkem. Odtud vidíte renesanční sídlo z neobvyklé perspektivy.    

Kam z Telče dál? Třeba na zámek do Dačic, města, kde vyrobili první kostkový cukr na světě, také tu má svůj pomník. Nebo do kláštera v Nové Říši. Ale nejhezčí je opřít se do pedálů a trochu si zastoupat. Gotický hrad Roštejn pánů z Hradce je ukrytý asi 15 kilometrů od města v lesích. Sloužil jako lovecké sídlo, expozicí je lesnické muzeum.  V parnu velmi příjemné místo.    

Reklama

Výběr článků

Načítám