Hlavní obsah

Rýchory - téměř neznámá část Krkonoš

Novinky, Vratislav Konečný

Nejpohodlněji se nahoru dostanete ze Žacléře. Silnice začíná pozvolna stoupat z bývalého hornického města, nyní ji rekultivují, prý z dotačních peněz, ale z půvabné lesní cesty se stává normální vozovka. Možná bude pohodlnější pro pěší i pro cyklisty, ale do národního parku se moc nehodí.

Foto: Vratislav Konečný

před Rýchorskou boudou

Článek

První zastavení zhruba po hodince chůze je u chaty Hubertuska, venku se sedí velmi příjemně, určitě je vhodná jako občerstvovací mezistanice. Potom se vydáte pozvolna přes louku a lesem k Rýchorskému kříži, pak nastává stoupání. Po pravé straně se pase v ohradě horský skot, zabočíte  znova do lesa, k rozcestníku, pravá cesta vede k Rýchorské boudě.

Na náhorní planině před ní je rozsáhlé vřesoviště. Bouda tu stojí od roku 1927, bufet, pokud není zavřený jako o letošních Velikonocích, poskytne občerstvení. Objekt slouží jako školící středisko KRNAP.

Z terasy na tyflitovém skalním výchozu je nádherný pohled na Krkonoše se Sněžkou, Luční a ostatními horami, nedaleko jsou Pomezky. Kdysi tu stávala dřevěná bouda Maxovka, byla sem v roce 1892 přenesena z Vrchlabí, kde sloužila jako pavilon továrníka Hirsche na průmyslové výstavě. V roce 1946 vyhořela.  

Kutalo se zde i zlato

Rýchory byly horami kutnými, v tyflitech byl celkem vysoký obsah obecných kovů, ale i zlata a stříbra, proto zde vznikla řada osad. Všude najdete lesklou horninu - fylit, převládajíící složkou jsou slída a křemen. 

Po hřebeni vede naučná stezka dlouhá asi 6 kilometrů, má 10 zastávek. Je otevřena od 1. května do 31. října. Od  Rýchorské boudy se dá sejít třeba do Maxova, ale na druhou stranu přes rýchorský prales zvaný Dvorský les směrem k pevnosti Stachelberg je cesta daleko hezčí.

Jsou tu až fantaskní staré buky, se spoustou chorošů. Narazíte na řopíky, 11 jich tu stojí zbytečně. Na Rýchorách se budovalo ještě v roce 1938. Procházka je velmi příjemná, v létě je pod korunami stromu chládek, potůčky mají vzácně čistou vodu.

Pevnost Stachelberg

Po  zhruba hodině sejdete na silnici Žacléř - Trutnov. Když ji přejdete, narazíte na naučnou stezku k nejmodernější dělostřelecké pevnosti předválečného opevnění.  

Má velmi rozáhlé podzemí, v předpolí je řada bunkrů a znovuvybudovaných palebných postavení a zákopů. Měla chránit nástupní směr německé wehrmacht od Královce na Trutnov a Dvůr Králové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám