Hlavní obsah

Rozhledna na Studeném vrchu už neslouží jen zeměměřičům

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhledna na Studeném vrchu v Brdech je cílem dnešní turistické výpravy. Nachází se nad Malým Chlumcem na rozhraní Berounska a Příbramska. Výchozím bodem výletu byla obec Všeradice na trati Zadní Třebáň - Lochovice.

Foto: Jiří Cysař

Rozhledna na Studeném vrchu

Článek

Z uvedené zastávky jsme se vydali po modré značce na první vrchol - na Stožec. Tato část výletu nejdříve vede po silnici k lesu, potom lesem dál po asfaltové silnici - a to stále strměji až na vrchol. Není zdem žádný výhled do krajiny, brání mu vzrostlé stromy.

Po výstupu na Stožec pokračujeme po červené značce na Jelení palouky po široké asfaltce a pak po upravené lesní cestě. Trasa míří hned nahoru, hned dolů, k Jelením paloukům míří prudké klesání a od Jeleních palouků k parkovišti nad Malým Chlumcem naopak táhlé poměrně prudké stoupání. Zde přejdeme silnici a pokračujeme po červené značce ve směru Kuchyňka. V tomto místě za sebou máme osm kilometrů.

Stále pokračujeme nyní již po lesní cestě a mírně stoupáme až na rozcestí, kde nám šipka ukáže směr k rozhledně na Studeném vrchu. Odbočíme z červené značky a po zhruba deseti minutách svižné chůze je rozhledna před námi. Občerstvení i posezení je zde k mání a výhled do krajiny nádherný. Rozhledna je otevřena vždy v sobotu, v neděli a ve svátky od dubna do října od 10 hodin do 17 hodin, v říjnu jen do 15 hodin.

Studený vrch, dosahující nadmořské výšky 660 metrů, je nejvyšším vrcholkem brdských Hřebenů. Jeho název byl prý odvozen od studeného větru, který tu často vane. Vypíná se kousek na jihovýchod od obce Hostomice. Na jeho vrcholku byla v roce 1940 postavena 17,5 metru vysoká zděná sedmiboká měřická věž, která dříve sloužila především k zeměměřickým účelům. Podobných věží bylo u nás v minulosti postaveno devět. Tato věž však byla jako jediná v poslední době po nezbytných opravách zpřístupněna turistům a začala se využívat jako rozhledna.

Po prohlídce rozhledny sestoupíme dolů k silnici směr Dobříš a máme dvě možnosti - vrátit se po stejné trase na Stožec a sejít na zastávku Všeradice, nebo dojít od Jeleních palouků po žluté do Osova a dále vlakem.  

Další variantou - a tu jsme nakonec zvolili - bylo jít po silnici a polních cestách do Všeradic a to přes Malý a Velký Chlumec, Osov a přes Nové Dvory do Všeradic. Tato část výletu byla dlouhá 7,5 kilometru.

Celkově jsme ušli kolem 20 kilometrů, doba výletu bez dopravy činila 5 a půl hodiny. Jeho náročnost zvyšuje vzdálenost, ale i stoupání a klesání na trase.

Více fotografií z výletu naleznete ZDE

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám