Hlavní obsah

Putování Příbramí nabízí setkání se známým poutním místem i rozsáhlým hornickým muzeem

Novinky, Jiří Cysař

Příbram je nejen město známé svou historickou minulostí, ale i jeden z možných dobrých středočeských tipů na turistickou výpravu. V hlavní roli se tak za chvíli ocitne známé poutní místo i muzeum, ilustrující již zmíněnou hornickou historii města a jeho okolí.

Foto: Jana Bečková

Kostel Sv.Jakuba

Článek

Naše cesta začala na nádraží, autobusové i vlakové jsou od sebe asi 100 metrů, a pokračovala kolem vodní plochy Hořejší obora a po Dvořákově nábřeží s bustou A. Dvořáka na náměstí T. G. Masaryka. Nábřeží i náměstí jsou nově zrekonstruované a tak vše působí čistě a upraveně. Kostel sv. Jakuba je v centru toho hlavního příbramského náměstí, kde také sídlil báňský úřad, a to v Empírové budově až do roku 2006. Kousek dál je městské informační centrum, kde je možné získat potřebné informace včetně map města a okolí.

Nejznámější památkou města je Svatá Hora, cíl církevních poutí. I my si nezapomněli prohlédnout tuto majestátní památku vzhlížející na město z výšky. Vedou k ní různé cesty - jedna od parkoviště Svatohorskou alejí, další po krytém schodišti, po Svatohorských schodech. Výstup je docela náročný, avšak s pravidelným odpočinkem lze v klidu vystoupat až nahoru k poutnímu místu. Jedná se o čtvercový areál s chrámem Nanebevzetí Panny Marie a nádhernou výzdobou popisující legendy Svaté hory. Místo je pro jednotlivce přístupné zdarma, v sezóně se nabízí i prohlídka s průvodcem. Malý krámek se suvenýry tu má vždy otevřeno.

Po prohlídce poutního areálu jsme pokračovali na Březové Hory, což je část Příbrami s Hornickým muzeem, svého druhu největším v České republice. Cesta vedla druhou Svatohorskou alejí, pak na náměstí 17. listopadu a již jsme stoupali na náměstí J. A. Alise s kostelem sv. Vojtěcha, ochráncem horníků směrem k Hornickému muzeu. To se nalézá na dalším březohorském náměstí Hynka Kličky.

Průvodkyně nám velmi podrobně představila celý komplex muzea s možností čtyř prohlídkových okruhů a Muzea mineralogie. Jsou zde zážitkové okruhy s jízdou pod zemí důlním vláčkem či jízdou podzemní šikmou štolou po skluzavce 51 metrů a také klasické prohlídky bez větších adrenalinových zážitků, zato s odborným výkladem. Každý si zde jistě vybere a v sezóně, kdy jsou otevřeny všechny okruhy, je zde možné prožít celý den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám