Hlavní obsah

Pravčická brána je jedinečná, ale České Švýcarsko je plné dalších krásných míst

Novinky, Vratislav Konečný

Jedinečnost skalního města České Švýcarsko, pokračující na saské straně dalšími stěnami, nikdy neomrzí. Návštěvníky nejvíce přitahují splavné Soutěsky a jedinečný skalní most Pravčická brána. Negativem je asijské tržiště ve Hřensku. Podobnou „atrakci“ by asi jinde u hranic národního parku netrpěli.

Foto: Vratislav Konečný

asijská tečka

Článek

Kůrovcová kalamita a vichřice Kyrill napáchaly velké škody i tady. Jehličnany popadaly po tisících, listnáče brouk nežere - a i lépe odolávají větrům.

K Pravčické bráně se dostanete buď stoupákem od Hřenska, není nijak náročný, část v traverze po úpatí, nebo po dlouhé stezce od Mezní Louky.

Území vlastnil a zpřístupnil rod Clary-Aldringen

Cestou od Hřenska narazíte na místo, kde se zřítila hraběnka Olga Clary-Aldringen. Jmenuje se Olgasturz. Visí tu malovaný obrázek hraběnčina pádu a také vysvětlující cedulka. Olga Chotková, teta Žofie Chotkové, manželky následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este tu při projížďce k bráně spadla roku 1872 s koně. Nic se jí nestalo, událost ale byla dlouho v nejvyšších kruzích probírána. 

Rod Clary pochází zřejmě z Toskánska, prvním z Claryů žijícím v Čechách byl Francesco de Clario, císařský důstojník za třicetileté války. Koupil konfiskovaný majetek na Žatecku a Ferdinand II. ho povýšil do rytířského stavu. Rod byl vlastníkem Teplic v dobách jejich největší slávy. Skalní město Claryové zpřístupnili nejdřív pro své hosty, poté pro turisty. 

Termín Švýcarska pro nádhernou krajinu se zrodil v době romantismu. Začali ho razit švýcarští malíři, kterým připomínal domovinu.

Nejkrásnější brána

Jeden z největších skalních mostů v Evropě býval kdysi na svém vrcholu přístupný. Nyní můžete obdivovat gigantický pískovcový oblouk z podhledu nebo vyhlídek z okolních skal. Oblouk je u paty, kde se dá posedět u stolků, dlouhý 26,5 metru. Skála nad vámi se klene v 16 metrech, síla pískovce jsou asi 3 metry. Brána je široká 6 až 7 metrů. K výletnímu zámečku Sokolí hnízdo, restauraci, který tu nechal zbudovat majitel panství Clary-Aldringen, proudí stovky turistů.

Sokoli stěhovaví v parku hnízdí, bohužel je ale někteří lidé, kteří by sem měli mít zakázán přístup, plaší. Strážci parku by měli mít co největší pravomoci a možnost tvrdého postihu rádobyturistů. Ještě že tu platí zákaz používání dronů.

Další krásná místa

Pravčická je magnetem, druhým v jsou splavné Soutěsky. Tudy se ročně na lodích proženou tisíce návštěvníků. Dalším lákadlem je Dolský mlýn. Respektive jeho pozůstatky. Stavení na říčce Kamenici hrálo v několika pohádkách, první byla Pyšná princezna, z lokality se stalo poutní místo.

Ve skalách jsou pozůstatky strážních hrádků, např, Loupežnický, Kyjovský, Brtnický...

Skalní města jsou proslulá i svými vyhlídkami – Mariina vyhlídka, Rudolfův kámen, Vilemínina vyhlídka aj. Vyhlídek je tu mnoho, k některým musíte šplhat po železných žebřících, to se týká spíše Saska. Česko-saskou stranu spojuje cyklotrasa podle říčky Křinice. Také vrcholy jednotlivých kopců jsou výbornými rozhledovými místy.

Je tu krásně, poslední dobou ale značně přecyklistováno. Kolaře jsem potkal i pod Pravčickou branou.

Nejvíce informací najdete v domě Českého Švýcarska v Krásné Lípě. 

Reklama

Výběr článků

Načítám