Hlavní obsah

Podzemní chodby pod Radhoštěm prý skrývají poklady

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beskydský vrchol Radhošť s přilehlým horským sídlem Pustevny patří k nejkrásnějším místům na Moravě – a také nejtajemnějším. Prý tu mívaly slety čarodějnice a v podzemí se ukrývají nejen ohromné poklady, ale i socha pohanského boha Radegasta, kterou tam svrhli při své misii Cyril a Metoděj.

Foto: Martina Žáčková

Dominanta Pusteven - "Jurkovičovy domy" Libušín a Maměnka. Po nedávné rekonstrukci se v nich nachází hotel a stylová restaurace.

Článek

Málokde v Beskydech najdete tak okouzlující výhled a příležitosti k hřebenovým túrám, jako u Pusteven u Rožnova pod Radhoštěm. Krásu místa umocňují známé dřevěné domy Dušana Jurkoviče z konce 19. století. V létě i v zimě sem míří zástupy výletníků. Ještě v nedávných dobách byste tu ale na živáčka narazili stěží.

Vedle legend o sletech čarodějnic lidi Radhošť děsil pověstmi o podzemním labyrintu chodeb, do nichž se prý občas náhodný kolemjdoucí propadl a už nenašel cestu ven. Zároveň se ale říkalo, že se tu skrývají poklady pohanských kněží, a pro mnohé byla touha po nich silnější než strach. Občas se někdo do podzemí vypravil a prý i přišel k majetku nedozírné hodnoty, důkazy ale chybí.

Báje o „ďůrách“ mají reálný základ. Pod Radhoštěm jsou pseudokrasové pískovcové jeskyně, kam se před zimou stahují netopýři. Ochránci toho využívají k jejich pravidelnému sčítání.

Poutavá je i novodobá historie. Pustevny získaly název po poustevnících, kteří tu přebývali. Poslední zemřel roku 1874 a brzy poté se Pustevny začaly měnit v oblíbené výletiště.

Pokud si odsud vyšlápnete na 4 kilometry vzdálený Radhošť, cestou "potkáte" sochu pohanského boha plodnosti a hojnosti Radegasta. Kdo se dotkne jeho opasku, zajistí si prý bohatství. Podle legend původně stála zlatá modla Radegasta na Radhošti, mluvila a věštila budoucnost. Po příchodu na Velkou Moravu ji nechali svrhnout Cyril a Metoděj a místo ní vztyčili kříž.

„Nový“ Radegast, kterého vytvořil sochař Albín Polášek s valašskými krpci na nohou, se do Beskyd vrátil roku 1931. Návrat to byl dramatický. Nejprve auto se sochou uvízlo v zatáčce, odkud ho muselo vytahovat šest párů koní. Pak se strhla bouře a blesk zabil jednoho z vojáků v doprovodu.

Na Radhošti dnes stojí dřevěná kaple a sousoší Cyrila a Metoděje. Sochy věrozvěstů a Radegasta jsou k sobě obráceny čelem a na dálku na sebe symbolicky hledí. www.pustevny.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám