Hlavní obsah

Plzeňské Pivovarské muzeum se opět v plné kráse otevírá veřejnosti

Novinky, Alena Lochmannová

Od února se Pivovarské muzeum znovu otevírá pro veřejnost. Po měsíci, kdy proběhl generální úklid, důkladné očištění stálých exponátů a instalace nově vystavovaných předmětů, opět přivítá muzeum své návštěvníky.

Foto: Pivovarské muzeum

Po měsíci intenzivních příprav, důkladné revize, instalace nových exponátů i zcela nové výstavy začíná v plzeňském Pivovarském muzeu další sezona.

Článek

Pivovarské muzeum v Plzni střeží legendu piva a pivovarnictví a je jediné svého druhu, které odborně spravuje a doplňuje své muzejní sbírky a které jako jediné sídlí v unikátních prostorách právovárečného domu. Dům, který se dochoval ve své původní podobě z 15. století, dýchá atmosférou středověku a odhaluje tajemství výroby a způsobu podávání a pití piva od věků dávno minulých až po současnost.

Po měsíci intenzivních příprav, důkladné revize, instalace nových exponátů i zcela nové výstavy začíná v plzeňském Pivovarském muzeu další sezóna.

„Pivovarské muzeum se nyní pyšní sbírkou téměř 70 tisíc kusů exponátů a i díky tomuto rozsahu zabrala příprava na novou sezonu několik týdnů, kdy jsme se intenzivně věnovali oprašování a aranžování stávajících i nových exponátů. Ty přibližují historii a tradici pivovarnictví po celou nadcházející turistickou sezonu. Pravidelně také obměňujeme vystavené obrazy a exponáty, aby i častější návštěvníci měli možnost nacházet stále nové předměty. Doplnili jsme i další předměty, které se nám podařilo nově získat do naší sbírky. Jedná se především o předměty úzce související s plzeňskými pivovary, např. sklenice, které se do muzea dostaly díky loňské veřejné sbírce půllitrů,” uvedla Vendula Hnojská z Pivovarského muzea.

Specifické prostředí středověkého domu, ve kterém sídlí Pivovarské muzeum, vyžaduje občas i drobné konzervátorské zásahy na vybraných exponátech. Na řadě vystavených sbírkových předmětů pracoval i dlouholetý muzejní konzervátor Miroslav Hořánek. Podstatná část prohlídkové trasy byla taktéž vymalována a nově označena pro snadnější orientaci návštěvníků.

V souvislosti se zahájením nové sezony se mohou návštěvníci těšit také na nové výstavy. Tou první je výstava kreseb a obrazů významné plzeňské malířky Dany Raunerové, která představí již 5. února své "Černobílé retro s barvou nakonec". Výstava bude v Pivovarském muzeu k vidění do 23. března.

Od dubna pak Pivovarské muzeum chystá výstavu fotografií tří generací plzeňských fotografů, rodiny Vanešových, kteří dokumentovali život v Plzni, ale také dění v Plzeňském Prazdroji. V druhé polovině roku se návštěvníci mohou těšit na výstavu, jejímž tématem bude doprava piva Pilsner Urquell.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám