Hlavní obsah

Ostrava se chystá na zahájení výstavy věnované Janu Lucemburskému

Novinky, Josef Zajíc

Již jen hodiny chybí do slavnostního otevření výjimečné a velkolepé ostravské výstavy o Janu Lucemburském (zahájena bude ve čtvrtek 16. prosince). Je věnována 700. výročí uzavření sňatku s Eliškou Přemyslovnou (1. záží 1310) a korunovaci Jana Lucemburského českým králem (7. února 1311).

Foto: Josef Zajíc

Kopie královské koruny.

Článek

Toto dvojvýročí se stalo impulzem k zorganizování výstavy v muzeu města Ostravy. Autor koncepce a hlavní kurátor výstavy Mgr. David Majer spolu se svými spolupracovníky rozdělili výstavu na čtyři segmenty, které na sebe významově i věcně plynule navazují.

Návštěvníci projdou prvním segmentem Ostrava středověká. Zde se setkají s exponáty, které souborně a na jednom místě ještě nebyly na Ostravsku ani v okolí vystavovány.

Druhý segment První rytíř Evropy se zabývá vojenskou a válečnou činností Jana Lucemburského. Návštěvníci uvidí více než šest desítek artefaktů, z nichž některé jsou skutečnými unikáty v celosvětovém měřítku. Uvídí ve zkratce proces dynamického vývoje zbraní, zbroje a vojenského umění lucemburské doby.

Král cizinec, další segment, bude zpracován jako syntéza moravského a slezského umění 1. poloviny 14. století s výjimečnými teritoriálními a časovými přesahy. Představeno bude sedm skulptur z dílny Mistra Michelské madony, všechny tři rukopisy Elišky Rejčky chované v moravských sbírkách a architektonické fragmenty z Královské kaple na Starém Brně.

Posledním segmentem je Král diplomat, kde se představí velice atraktivní díla zlatnictví a uměleckého řemesla. Mezi nejzajímavější exponáty patří Poklad ze slezské Středy (Polsko). Jedním z mnoha exponátů je také relikviář sv. Simeona.

Nad uložením a udržováním sbírek, exponátů,relikvií a klimatizačním zařízením bdí Doc. Petr Kuthan, šéfrestaurátor NG v Praze. Ředitelka ostravského muzea RNDr. Jiřina Kábrtová konstatovala: "Výstava je koncipována tak, aby si návštěvníci mohli exponáty prohlédnout v klidu a vidět vše co neblíže, aby pak mohli popustit míru své fantazie při letu českými dějinami 14. století."

Exkluzivní výstava bude otevřena pro návštěvníky od 16. prosince do 31. března příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám