Hlavní obsah

Ostrava láká Stodolní ulicí, za návštěvu toho ale stojí víc - třeba Hrabyně

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojenská operace z dubna 1945, s cílem dobýt Moravskou Ostravu, byla jedním z největších válčených střetnutí II. světové války na našem území. V rámci 18. armády 4. ukrajinského frontu se jí účastnily i československé jednotky. Těžkým bojům tu postavili monstrózní a značně proklínaný památník.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Nedávno byl zrekonstruován. Před několik desítkami let se u památníku odehrávaly všemožné ceremonie, mírové slavnosti, lidé sem sváželi na různé akce. Pionýři skládali sliby, vojáci přísahali.

Postupně se zapomínalo, že jde především o padlé v těžkých bojích, jichž se zúčastnila i 1. čs.samostatná tanková brigáda a pěší brigáda. Kolem památníku rozmístili těžkou techniku, vnitřní expozice byla značně tendenční, orientovaná pouze na Východ a domácí odboj.  A tak se sem přestalo chodit, na rampě před monumentem se proháněli skejťáci, technika dostávala zabrat, až nakonec muzeum zavřeli.

Dnešní expozice je velmi dobře koncipována - Doba zmaru a naděje chronologicky připomíná válečné dějiny, ale i život v týlu, válečnou výrobu a kulturu. Překvapila mě výborně udělaná dioramatická část doplněná filmovými záběry. Je tu i památník generála Heliodora Píky, část výstavy se věnuje zahraničním letcům od Blízkého východu po Británii. Kromě stálých výstav jsou tu i občasné, tématické.

Hrabyně stojí nad Ostravou, na návrší, kolem se tvrdě bojovalo, jsou tu prvorepublikové pevnůstky. Největší, pevnostní areál Darkovičky, je nedaleko odtud. Stojí za návštěvu, ale zrovna tak i zámek Hradec nad Moravicí. Ostrava není jen Stodolní, zajímavé je i hornické muzeum, stačí se jen rozhlédnout.

Hrabyně, tel: 553 775 091 Objednávky hromadných návštěv: e-mail: pdsv@szmo.cz 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám