Hlavní obsah

Od Strakonic po Volyni - tip na podzimní výlet, plný historicky zajímavých míst

Novinky, Petr Hejna

Na relativně nepatrné ploše mezi Strakonicemi a Volyní můžeme obec po obci navštívit významné historické, sakrální i technické památky (tvrze, kostely, poutní místa, mosty, mlýn), ale rovněž se nechat opájet barvami podzimu okolní krajiny.

Foto: Petr Hejna

kaple sv. Jana a Pavla v Dobrši

Článek

Zámek a zříceninu hradu Střela najdeme hned za Strakonicemi u silnice na Klatovy, zámek dnes počíná chátrat. Z Katovic přes Otavu dojedeme do Kladrub, kde v zámeckém parku na malém ostrůvku v bažinatém terénu stojí zbytky romanticky upravené zříceniny tvrze z 15. století.

Přes Volenice zamíříme na Tažovice, kde se přes Novosedelský potok klene středověký most s barokní sochou sv. Jana Nepomuckého. V sousedním Kraselově míjíme kostel sv. Vavřince (1336), později barokně přestavený. Projedeme na Lhotu u sv. Anny, pojmenovanou podle poutního kostela nad obcí. Objekt je zajímavý rohovými věžemi se šindelovou střechou.

Krajinou s pěknými výhledy dojedeme do Hoslovic, kde pod vsí leží areál Hoslovického mlýna, patrně nejstaršího vodního mlýna u nás. Expozice je od konce sezóny již nepřístupná, za obhlídku objekt stojí, stejně jako cestou Svijany v hospodě U starého kance. Dalším cílem je Dobrš, zde je možno vidět zámek se zbytky tvrze, pozdně románský kostel Zvěstování Panně Marii a na návrší za farou jednolodní kapli sv. Jana a Pavla, též původně románskou.

Čarokrásnou pahorkatinou dorazíme do Čestic, kde můžeme projít areál raně barokního zámku se zbytky tvrze, navštívit hřbitov s románským kostelem Stětí sv. Jana Křtitele a pokochat se poutní lesní Kalvárií (baroko a dórský peristyl).

V nedalekých Němčicích zkáze podléhá zámecká budova, cestou na Volyni projedeme kol věže tvrze v Doubravicích, zachovalá volyňská tvrz slouží jako muzeum, je od ní výhled na kapli Anděla Strážce. Cestou na Strakonice odbočíme na  Milejovice, odkud dojedeme k Dobré vodě, dalšímu poutnímu místu s křížovou cestou a studánkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám