Hlavní obsah

Nejvýznamnější poutní místo k Andělu Strážci se nachází nad Sušicí

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve výšce 85 metrů nad Sušicí a 551 metrů nad mořem se nachází jedna z nejvýraznějších dominant Klatovska - barokní kaple Anděla Strážce, které se lidově říká Andělíček.

Foto: Jan Kaše

Andělíček nad Sušicí

Článek

Vrch Stráž, kde stojí kaple, sloužil v minulosti jako strážní a pozorovací místo. Řeka Otava, která Sušicí protéká, byla totiž dlouhá staletí předmětem zájmu rýžovníků zlata.

Za všechno může had

Podle jedné z pověstí, které se k této oblasti vztahují, si na vrchu nad Sušicí hrál malý chlapec, jemuž se kolem nohy obmotal jedovatý had. Vystrašený hoch uviděl anděla, který se k němu sklonil a ochránil ho.  

Sušičtí občané se pak z vděčnosti a na památku této události rozhodli na tomto místě vybudovat kostelík. Stavba byla dokončena v roce 1683 a později, v roce 1735, byly přistavěny ještě čtyři nárožní kaple, zasvěcené Máří Magdaleně, Panně Marii, sv. Janu Nepomuckému a sv. Floriánu.

Zákaz bohoslužeb

"Dokud potrvá královská Sušice, tak dlouho nad ní bude trůnit ve svém rozkošném stánku Anděl Strážce," je uvedeno na stránkách Římskokatolické farnosti v Sušici.

V roce 1791 byla však kaple uzavřena a bohoslužby zde zakázány. Byl to pozůstatek reformních kroků rakouského císaře Josefa II. K obnovení došlo až v roce 1799. 

Poutní místo s překrásným výhledem

Lidé sem přicházeli v těžkých dobách a prosili Boha o pomoc a ochranu. Není tedy divu, že se Andělíček stal významným poutním místem, které je umocněno i nádherným výhledem na Sušici a šumavskou krajinu. Například v roce 1908 se na Andělíčku shromáždilo kolem deseti tisíc lidí.

"Poutních míst k Andělu Strážci není mnoho a sušický kostel je bezesporu nejvýznamnější v rámci celé České republiky," uvádí na svých stránkách farnost v Sušici. 

Prohlédnout si kapli "zvenčí" a kochat se nádherným výhledem můžete kdykoliv. To bohužel neplatí o zpřístupnění vnitřku kaple - do ní můžete zavítat pouze každý čtvrtek od června do srpna, kdy se zde konají bohoslužby, a první víkend v září při sušické pouti.      

Reklama

Výběr článků

Načítám