Hlavní obsah

Největší podzemní labyrint ve střední Evropě je ve Znojmě

Novinky, Marek Venuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spletitá podzemní síť chodeb pod Znojmem dodnes udivuje důmyslně budovanými větracími šachtami, kouřovody a studnami. Jejich délka se odhaduje na 27 km. Je zde instalována i hororová expozice Tajemné podzemí, ve kterém mj. uvidíte alchymistickou dílnu, oživlé skály, netopýry, skřety a vězeňské kobky.

Foto: archiv města Znojmo

Alchymistická dílna

Článek

Počátky vzniku podzemí se datují do 14. století.Chodby podzemí jsou až čtyři patra pod historickým jádrem města.

Původní funkcí podzemí bylo uchovávat zemědělské produkty včetně vína a sloužilo tak zdejším měšťanským domům. V dobách válečného ohrožení převzaly chodby znojemského podzemí roli důležitého a nedílného článku pevnostního systému města.

Město duchů 

Když se roku 1645 zmocnili Švédové lstí města Znojma, ukryli se prý jeho obyvatelé do rozsáhlých podzemních prostor, v nichž měli zásoby potravin, díky studním a jezuitskému vodovodu dostatek pitné vody a topili si v krbech, které byly napojeny na komíny měšťanských domů.

Dobyvatelé prý procházeli liduprázdným městem a divili se, že z komínů stoupá kouř. Strach jim také naháněly tajemné noční stíny, které je napadaly a pak bleskurychle a beze stopy mizely neznámo kam. Ráno pak stráže nacházely ležet mrtvá těla dobyvatelů po městě. Vyděšení Seveřané prý začali Znojmo nazývat Městem duchů a brzy spěšně odešli.

Je pozoruhodné, že v žádném archívu ani v městské kronice nejsou dochovány plány znojemských chodeb. Předpokladu o využívání chodeb v dobách války nasvědčuje i jejich mimořádně spletitý a nepřehledný systém, jak horizontálním, tak i vertikálním směrem.

Postupným zanášením podzemních prostor po 2. světové válce, zejména v souvislosti s odklizením ruin po bombardování, došlo k narušení odvodňovacího systému podzemních vod. Její působení se projevilo v počátku 60. let, kdy došlo na mnoha místech k havarijnímu stavu městské zástavby a komunikací.

Proto bylo v letech 1963 započato se systematickým průzkumem a rozsáhlou sanací znojemského podzemí. Dnes slouží podzemí především jejich návštěvníkům.Trasa přístupná turistům je dlouhá asi jeden kilometr. 

Tel.: +420 515 22 13 42, otevřeno je celoročně. Červenec-srpen - pondělí až neděle od 9.00 do 18.00 hodin

Reklama

Výběr článků

Načítám