Hlavní obsah

Nejstarší sedačkovou lanovkou na Komáří Vížku

Novinky, Vratislav Konečný

Den je jako z medu plástev, sedět doma by byl téměř smrtelný hřích. Vyrazte do severočeské Krupky-Bohosudova na naši nejstarší sedačkovou lanovku s celoročním provozem, jež vás vyveze na krušnohorskou Komáří Vížku.

Foto: Vratislav Konečný

Horský hotel Komáří Vížka

Článek

Vyfoukaní na Komárku

Na oblíbené místo turistů, v poslední době kvůli cenám vyhledávané především Sasy, kteří se tu občerství doslova „za hubičku“, se dostanete buď po silnici z Krupky, nebo využijete vyfoukání na sedačkové lanovce. Při druhémžto počinu, kdy již po deseti minutách jízdy budete toužit po horkém polévkovém vývaru nebo grogu, musíte zvolit trochu teplejší neprofičitelnější oblečení.

Lanovka jede zhruba 17 minut a je nejstarší a nejdelší bezzastávkovou v České republice. Postavili ji v roce 1952, délka jízdy činí 2348 metrů, převýšení se udává 482 metry. Přepravuje i kola, od roku 1996 patří soukromé společnost. Roční kapacita přepravovaných je 40 až 50 tisíc.

Až vydrnkáte za 24. sloup, pohltí vás výstupní stanice. Odtud je to k horskému hotelu s krásnou vyhlídkou Komaří Vížka stojící na Komáří hůrce pár metrů. Věčná škoda, že majiteli hotelu dovolili zazdít vyhlídková okna nejstarší krušnohorské rozhledny z roku 1875. Panorama sice uvidíte i z oken restaurace, výborně se tu jí, zvěřinové speciality nemají chybu. 

Když chcete vidět více, musíte na  plošinu před hotelem. Před sebou máte začmoudíkovaná severočeská města, pohled na divukrásné vrcholy Českého středohoří, po pravé starně pokračování Krušných hor směrem na Bouřňák a dál. Krušné hory byly hlavně o těžbě kovů, v okolí hotelu vede naučná stezka, nedaleko v kapli sv. Wolfganga najdete výstavu o dolování cínu v oblasti, na úbočí hory narazíte na prohlídkovou štolu sv. Martina.

Zastavte se v Krupce

Krupka má historicky zachované náměstí, stále rekonstruované, se zbytky středověkého hradu. Stojí za zastávku.

Odtud se můžete vypravit třeba k oseckému klášteru nebo k pomníkům napoleonsko-spojeneckých válek z roku 1813. Pokud jste lyžmo, není o čem se rozhodovat, od hotelu vede krušnohorská lyžařská magistrála, tak jen dobrý sníh a slunce nad hlavou. Skiareal Komáří vížka má tři vleky.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám