Hlavní obsah

Nejhezčí výhled je z Milešovky a Lovoše

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako rozházené homole trčí v krajině vrcholy Českého středohoří. Na některých stojí zříceniny hradů, na jiných rozhledny. Nejvyšší vrchol - Milešovku - nazval německý cestovatel von Humboldt jako jedno z nejhezčích vyhlídkových míst na světě. Měl pravdu, královna Středohoří skýtá skvělý rozhled.

Foto: Vratislav Konečný

Milešovka

Článek

Na vrchol je nejlepší jít z Bílky, stoupání je mírně náročné, ale není strmé. České středohoří je vulkanického původu. Hora měří 836,5 metru a jméno dostala podle obce pod ní ležící. Milešova.

Je největrnější horou u nás, 8 dnů v roce tu nefouká. Humboldt tu byl poprvé v roce 1819 v doprovodu pruského krále Bedřicha Wilhelma III. Oba sem chodili až do roku 1839.  

Na vrcholu byla ve 20. letech minulého století postavena jedna z prvních horských restaurací, dnes je tu občerstvovací kiosek. V roce 1905 tu postavili meteorologickou stanici a vedle ní 19 metrů vysokou rozhlednu, která je za příznivých podmínek otevřená. Meteorologové tu mají stanici stále, k jejímu zásobování slouží malá nákladní lanovka. 

Kromě toho je tu i radiotelekomunikační bod. Za dobrého počasí uvidíte i Klínovec, Komáří vížku, Děčínský Sněžník, Krkonoše, Ještěd, Házmburk, Říp. Prý lze zahlédnout i zhruba 300 kilometrů vzdálené Alpy.

Když se hezky pokocháte panoramaty, slezete k Velemínu. Tady můžete zabočit ke zřícenině hradu Opárno, ale je celkem malá, nečekejte velehrad - a potom vzhůru na další kopec, který nám stojí v cestě. Na Lovoš. Cesta je méně náročná, Milešovka dá zabrat více.  

Plánovali tu postavit lanovku

Z Lovoše je kruhový výhled podobný tomu z Milešovky, jen města jako Litoměřice či Terezín jsou blíže. Kamenná stavba s vyhlídkovou plošinou a rozhlednou zde stála od roku 1892, v roce 1918 ji zničili  vandalové.

Chata s vyhlídkovou plošinou, která slouží dodnes, zde vyrostla v roce 1924. Za 2. světové války zde měli Němci protileteckou pozorovatelnu, chemičky v okolí byly pro Říši velmi důležité.  

Nedávný podnikatelský záměr uvažoval o výstavbě lanovky, cykloklodráze a sjezdovce. Snad se to neuskuteční, byl by to citelný zásah do přírody. Lovoš  hojně využívají paraglidisté. Sejít se dá pohodlnou cestou do Velemína nebo do Lovosic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám