Hlavní obsah

Na koloběžce z Kleti do Českého Krumlova

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyvezte se lanovkou na Kleť (1083 m), nejvyšší horu Blanského lesa. Rozhlédněte se po Čechách, uvidíte i za hranice, třeba na Dachstein nebo Grossglockner, a pojeďte na koloběžce do perly mezi jihočeskými městy, Českého Krumlova.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Lesním průsekem mě vyvezla jednosedačková lanovka na vrchol, za 15 minut ze stanice Krasetín překoná 383 metrů převýšení, dlouhá je 1792 metrů. Lanovka jede od 9.00 do 16.00, vždy v celou hodinu. 

Vyhlídková věž i restaurace byly v nedávné době rekonstruovány. Rozhledna je jednou z nejstarších ve střední  Evropě, a nejstarší u nás, v roce 1825 ji nechal zbudovat na počest císaře Františka Josefa kníže Josef Jan Nepomuk Schwarzenberg.

Po sto letech u její paty vznikla i restaurace, po knížecí majitelce se jmenuje Terezina, otevřeno má celoročně. Uvnitř rozhledny je velmi hezká výstava o krásách přírody Šumavy. Když vylezete na ochoz máte před sebou pozorovacích bodů, až oči přecházejí. Od Temelína až po rakouské Alpy, Novohradské hory, klášter Zlatou korunu, Budějovice...

Nezapomeňte na hvězdárnu

Astronomická observatoř na Kleti je známá hlavně pozorováním komet a každý rok hlásí nějaký nový objekt na obloze.

Pod osmimetrovou kopulí najdete dva dalekohledy. Čočkový je největší v republice, s ním se dají  pozorovat třeba sluneční skvrny, zrcadlový se užívá k výzkumu. Od roku 2002 je hlavním dalekohledem teleskop KLENOT, sloužící k objevům i dalšímu výzkumu blízkozemních asteroidů, komet a transneptunických těles. Vyslechl jsem přednášku, koukl na stínítko dalekohledu a vydal se na další cestu.

U restaurace si můžete půjčit koloběžku, bývají ale zamluvené hodně dopředu, a přestože nejsem na tomto přibližovadle moc zkušený, vydal jsem se na cestu do Krumlova. Lesní cesta je parádní, nespěchal jsem, jen se kochal, do města jsem přijel pozvolným tempem, pár nadšenců, kteří mne předjeli, zjevně závodili.

Stroj odevzdáte na určeném místě. Na koloběžce můžete sjet i do Krasetína k dolní stanici lanovky, nebo na Zlatou Korunu. Provozní doba: od května do září - út-ne - 10-17 hodin.

Veškeré informace jsou na webu Marcela Janebová | +420 602 493 522 | info@kolobezky-klet.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám