Hlavní obsah

Na duchařském Krakovci bude Husova nadživotní socha

Novinky, Vratislav Konečný

Dětskou komedii Ať žijí duchové zná asi každý, některé hlášky zlidověly. Film se točil na Krakovci asi 15 kilometrů jihozápadně od Rakovníka. Zatímco rytíř z Brtníku byl fikcí, přítomnost Jana Husa je historicky doložena, a aby zůstala na věčné časy, bude na hradě mít pomník. Kalich, který ho připomíná, je asi málo.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Kdo nemá pomník, jako by nebyl, už to zase začíná. Hrad nechal vystavět kolem roku 1383 purkrabí Křivoklátu Jíra z Roztok. Nachází se na protáhlém ostrohu nad soutokem Šípského a Krakoveckého potoka.

V období českého reformačního proticírkevního hnutí, které vyvrcholilo v husitské války, se na Krakovci na čas ubytoval Jan Hus před odjezdem do Kostnice. Na hradě prožíval celkem šťastné chvíle. Událost připomíná pamětní deska, Hus zde byl na pozvání majitele Krakovce Jindřicha Lefla z Lažan.

Stavba představuje vrchol české architektury 14. století. Pro jeho červené zdivo se mu také říkalo Červený hrádek. K hradu se přichází přes dřevěný most, jenž se začal stavět jako replika původního s pomocí středověkých technologií v roce 2001; dodává místu atmosféru autentičnosti.

Ať žijí duchové!

Dětská love story má muzikálovou formu a velmi dobrou písničkovou úroveň. Až navštívíte Krakovec, na kterém se v sezóně pořádají různé kulturní akce, dozvíte se řadu informací o historii, o osobnostech, dějinných souvislostech.

Určitě se  vám v paměti víc vybaví scéna, kterak hrad dostavují trpaslíci s nezapomenutelnou melodií Skřítkové tesaři vylezte z mechu, chopte se náčiní, postavte střechu, skřítkové ze skal a skřítkové z lesa, pila ať pracuje, sekera tesá... Triková technika dokázala v jednom záběru zminiaturizovat normální postavy, takže vedle dětí vypadali herci s čepičkami opravdu jako roj rozdováděných, ale pracovitých skřítků. Happy end má dovětek dětí: Ve dne náš,  v noci váš.“

Hrad se stále opravuje, zakonzervovává. Zříceninou se stal po požáru v roce 1783,  v posledních desetiletích se přistoupilo k rekonstrukci, významnou roli zde má parta nadšenců. U hradu je výletní hospoda, občerstvení tu dostanete v každém počasí, v létě se dá sedět na zahradě. 

Husa na nádvoří instalují 6. července, přijeďte se podívat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám