Hlavní obsah

Na Blatnou za Bílou paní

Novinky, Vratislav Konečný

Tak nejdřív nevěsta se ženichem, pak ostatní, no usmějte se, třeba to bude naposledy, žertuje fotograf na nádvoří blatenského zámku. Takový tartas a hlahol tu nebyl ani Lvů z Rožmitálu, kteří na „blatech“ nechali postavit své sídlo. A že to byl tuze znamenitý český rod, v Evropě proslulý.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Lvova sestra, provdaná za Jiříka z Poděbrad, se stala českou královnou. Blatenský hrad, zámek a park jsou tak fotogenické objekty, že tu narazíte na svatebčany snad v každém ročním období v hojném počtu. Těch ano, která si zde dvojice řekly, jsou stovky.

Perchta s hasákem

Objekt je ale také zajímavý  pro filmaře, točilo se tu již několik filmů, většinou pohádky, například Šíleně smutná princezna, ale také satirická komedie Bílá paní.

Vesnicí Komonice s přilehlým hradem otřese neobvyklá událost. Perchta z Perštejna, paní tamního hradu, jinak také Bílá paní komonická, sestoupila z obrazu, aby na prosbu staré výminkářky udělala v jejich chaloupce vodovod. Bílá paní s hasákem rozehrála neobyčejně zdařilý film.

Blatná je vodní hrad, na mokrý živel ale také doplácí, protože voda vzlíná od základů stavby a bohužel se také podepisuje na zdivu. Zámek vlastní rodina Hildprandtova, majitelé obývají rezidenci v parku a starají se o rekonstrukci, která je velmi náročná.

Zámek jim byl násilně odejmut v roce 1952, a přes příslib, že mohou zůstat, je vystěhovali. O objektu se dozvíte od průvodců hodně zajímavých detailů, tak vás jimi nebudu zatěžovat.

Rozhodně neopomeňte přilehlý anglický park se staletými stromy a stádem krotkých daňků. Narazíte i na pávy, někteří jsou bílí. Zapomeňte na to, že vás honí čas, usaďte se na některou z laviček a koukejte kolem sebe. Deset minut vám dá víc než půlroku u televizního  seriálu. Rozhodně tu daňci neřeší, kdo s kým chodí a kdo komu nasazuje parohy.

Hospůdka stojí za návštěvu

Až se dokocháte a půjdete se podívat do města, i tady je pár hezkých památek, zastavte se v hospůdce u cesty. Třebaže kolem sviští auta, obsluha také sviští, jídlo je tu velmi dobré, nápoje v té správné teplotě.

Ale jděte se podívat do výčepu a vnitřní místnosti. Je to domácí muzeum, to si počtete a pokoukáte.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám