Hlavní obsah

Mikulov láká na cimbálové soboty s vínem

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cimbál a víno – na tyto dva nerozlučitelné symboly jižní Moravy vsází letošní léto taky Mikulov. Město pod Pálavou toho ale nabízí ještě mnohem víc.

Foto: Martin Tesařík

Cimbálová muzika k jižní Moravě nezaměnitelně patří. Na pozadí Svatý kopeček v Mikulově.

Článek

Mikulov rozšiřuje svůj repertoár turistických lákadel o prázdninovou novinku – cimbálové soboty s vínem. Koho přepadne chuť na sklenku jihomoravského vína s tóny cimbálové muziky, může od 2. července zamířit do vybraného sklípku nebo restaurace.

O tom, které zařízení je v daný termín to pravé, budou včas informovat vyvěšené plakáty, web města i turistické informační centrum. Program bude začínat vždy ve 20 hodin, vstup je volný.

Mikulov – vinařské centrum, kde se pěstování a zpracování hroznů rozvíjelo již od dob starých Římanů, leží na úpatí Pavlovských vrchů, přibližně 250 km od Prahy.

Základ nezaměnitelného panoramatu města tvoří zámek na skalním útesu, Kozí hrádek a Svatý kopeček, který se pyšní nejstarším stavebním souborem křížové cesty na území ČR a pro svůj bohatý výskyt chráněných a vzácných druhů rostlin a živočichů bylo jeho území vyhlášeno přírodní rezervací.

Na všechny tři dominanty je jedinečný pohled z terasy dalšího historického skvostu – Dietrichsteinské hrobky. Ta se nachází v dolní části historického náměstí s renesančními domy.

Významné zastoupení mají v Mikulově rovněž církevní stavby a klenoty židovské komunity: bývalá židovská čtvrť, židovský hřbitov a jediná na Moravě dochovaná synagoga polského typu. Největší jeskyně Pavlovských vrchů – jeskyně Na Turoldu zase vyniká svojí specifickou výzdobou.

Mikulov tak osloví každého, kdo dokáže ocenit kvalitní víno, kulinářské lahůdky, výjimečnou přírodu, architektonické památky, rozsáhlou nabídku sportovního vyžití a relaxace nebo bohatý kulturní program.

O prázdninách startuje maratón výstav, koncertů, divadel i jezdeckých závodů. Do kalendáře se vyplatí poznamenat si především Kytarový festival, Festival národů Podyjí, vernisáž Mikulovského výtvarného sympozia „dílna“ nebo Eurotrialog. Přehled akcí zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám