Hlavní obsah

Malý klokan horský už utekl mámě z vaku, k vidění bývá v horní části pražské zoo

Novinky, Vratislav Konečný

"Sluníčko a teploty nad nulou umožnily mláděti klokana horského opustit matčin vak a objevovat svět. Zahlédnout dvouměsíčního klokánka můžete při troše štěstí v horní části areálu zahrady. Zatím je ale velmi plaché," informovala mluvčí pražské zoologické zahrady Mgr. Jana Ondrejechová.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha

Horský krasaveček na první hopsandě

Článek

Mládě narozené na podzim loňského roku se počáteční týdny svého života schovávalo v bezpečí matčina vaku, poprvé z něj vykouklo v první polovině listopadu. Nejdříve, jen na krátký okamžik, opustilo mládě matčin vak v polovině prosince.

Až teploty nad nulou a sluníčko ho přiměly začít objevovat svět a mimo vak se pohybuje častěji. Každým dnem je odvážnější. Při troše štěstí mohou toto kriticky ohrožené zvíře zahlédnout v horní části zoo i návštěvníci.

Jeden z největších klokaních druhů

Klokan horský východní patří k druhům, u kterých lze podle barvy srsti určit pohlaví. Samci jsou tmavě hnědí, zatímco samice světle šedavé a dosahují sotva poloviční hmotnosti.

Zoo Praha chová jednu samici a dva samce klokana horského východního od roku 2013. Jde o poddruh vázaný na terén svahů a roklí. Samci si hájí útočiště, které obývají ve skalních převisech a puklinách.

Horští klokani patří mezi druhy chladnomilné, tolerující naše klimatické podmínky. Kvůli své svalnaté zadní části těla budí mohutný dojem a mají také charakteristický způsob skoků. Jde o jeden z největších druhů klokanů. V Evropě je mohou lidé spatřit, kromě pražské zoo, už pouze v Tierpark Berlín.

Reklama

Výběr článků

Načítám