Hlavní obsah

Malovaný sklep – šatovskou raritu obdivuje celý svět

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedaleko Znojma u hranic s Rakouskem leží vinařská obec Šatov. Je tu hezky za každého počasí, ale nejlépe na jaře, když všechno kvete a zelená se, a potom na podzim, kdy dozrává zdejší poklad – skvělé víno. Nejlépe se o něm vypráví ve zdejším Malovaném sklepě.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Jižní Morava je vinařská, nedaleko Šatova leží vinice Šobes, která zásobovala císařské poháry a stále dodává ta neušlechtilejší vína. Znojemský klášter by mohl také vyprávět své.

Vinné sklepy jsou někde dlouhé kilometry, jinde stojí búdy. Ale Malovaný sklep je jen jeden a jeho návštěvu si nenechte ujít.

Maloval pro svou milou, ta to nevěděla

Každou neděli po šestatřicet let sestupoval šatovský rodák Maxmilián Appeltauer do sklepení vyhloubeném v pískovci. Jediná přestávka, kdy se k práci nedostal, byla za druhé světové  války. Odvedli ho, ale pak se k práci znovu vrátil.

Prostor nejprve sloužil jako soukromá vinárna, nikdy ne jako pravý sklípek. Malování byla jeho vášeň, to, že se sklep stane vyhledávanou turistickou atrakcí, nemohl tušit. Všichni z okolí si mysleli, že to maluje jen pro sebe, pro potěchu. Až po letech se zjistilo, že za tím byla láska k ženě, která o jeho citech vůbec nevěděla. Po malé ochutnávce u pokladny sestoupíte po schodech do Appeltauerova království. A užasnete.

Hradčany, kolektivizace, nahé ženy...

Appeltauer do měkkého materiálu vyškrábal a zářivými barvami vymaloval mnoho naivistických motivů, aby mohl tvořit, upravoval je i podle současného režimu. Například velmi lišácky z hákového kříže se nakonec trochou přeškrábanců a barvy stvořil budovatelské ozubené kolo.

Po úraze si svítil svíčkou, kterou měl připevněnou na klobouku. Kromě hlavních chodeb je tu i pět salonků. Před sebou na stěnách uvidíte například Hradčany, šatovský bunkr, na kterém stál po okupaci Čech Hitler a kde je nyní vojenské muzeum,  nahé koupající se ženy, pohraničářskou hlídku na koni, pidimuže nesoucí vinný hrozen…

Součástí vstupného je i deci dobrého šatovského vína. Průvodkyně vám také řekne mnoho zajímavého o víně. Přes zimu je vstup na základě objednávky. Kontaktní tel.: 721 754 548    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám