Hlavní obsah

Macocha a Punkevní jeskyně zvou za zážitky do Moravského krasu

Novinky, Jiří Cysař

Výlet do Moravského krasu jsme odstartovali na Hlavním nádraží v Praze - prvním cílem naší cesty bylo Blansko, následovaly krasové jeskyně v čele s Macochou.

Foto: Jana Bečková

V Kateřinské jeskyni

Článek

Přímo vedle vlakového nádraží je autobusové, odkud odjíždí Krasobus až ke krasovým jeskyním. Po příjezdu k centru pod Macochou u Skalního Mlýna si lze zakoupit vstupenku do nejznámější - a to Punkevní jeskyně. Nákup je vhodný již předem na stránkách Moravského krasu, jelikož již v deset hodin bylo skoro vyprodáno.  

Od tohoto místa jsme se nejprve vydali do menší Kateřinské jeskyně s dobou prohlídky kolem 35 minut a poté pokračovali asi 2 kilometry k vstupu do Punkevní jeskyně, kde je další centrum s občerstvením a WC. Avšak méně zdatní turisté, děti či důchodci mohou využít vláček, který je doveze až před vstup do jeskyně a pod lanovku na výhled do propasti Macocha. 

Prohlídku jeskyní nejdříve zahájíte tzv. suchou cestou - procházíte krasovou jeskyní a prohlížíte si stalagnity a další krasové útvary. Nejdříve se stoupá jeskyní nahoru, což je docela náročné. Starší a nemocní lidé by měli zvážit své schopnosti. Pak se pokračuje dolů a prochází se jeskyní k další části tzv. mokré. Po průchodu dnem Macochy s nádherným výhledem vzhůru jdete tunelem, kde nasednete na lodičky a poplujete po Punkvě až k vstupnímu místu do jeskyní. 

Po výstupu z lodičky jsme dále pokračovali k lanovce a nechali se vyvést na vyhlídku do Macochy a k chatě a občerstvení se suvenýry na vrcholu kopce. Na vyhlídku do Macochy lze využít horní plošinu s vyhlídkou a na cestě k dolnímu stanovišti lanovky po modré značce i dolní vyhlídkovou plošinu. Další zhruba tři kilometry je to k dolní stanici lanovky - a pak kolem vstupu do jeskyní se vracíme k stanovišti Krasobusu.

V době naší návštěvy bylo značné horko - teplota dosahovala až 38°C - a tak jsme výlet zakončili v místním aquaparku, který se nachází asi kilometr po hlavní silnici od autobusového nádraží.

Další fotografie naleznete ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám