Hlavní obsah

Králicko láká na bunkroturistiku

Novinky, Vratislav Konečný

V průsmyku u města Králíky je největší koncentrace předválečného opevnění, která nás mělo chránit před německým vpádem. Řada objektů se využívá díky nadšencům jako vojenská muzea. Bohužel některé, jako třeba tvrz Bouda, nedosáhly kvůli průtahům na ministerstvu na evropské dotace.

Foto: Vratislav Konečný

Vchodový objekt dělostřelecké tvrze Bouda

Článek

Zatímco za první republiky byla armáda odhodlána se bránit, v současnosti brání úředníci povětšinou jen svá křesla. Než objekt armáda převedla na kraj, bylo po dotacích.

Ač bez branné povinnosti, je v republice stále více zapálených milovníků historie, bunkrologové mezi ně patří. Na Králicku je mnoho objektů, které zachraňují a zvelebují.

Pevnostní pásmo mezi kótou Maliník a Zemskou branou bylo páteří obrany. Do října 1938 bylo postaveno 247 objektů, z toho 3 dělostřelecké tvrze, 56 těžkých a 185 lehkých objektů. Některé využívala do 90. let minulého století čs. armáda pro akci Kahan, která snad bude v nejbližší době přiblížena veřejnosti. Jednalo se i o vystěhování obyvatel...

Pokud budete mít to štěstí, že vás bude dělostřeleckou tvrzí Bouda provázet Martin Ráboň, dostane se vám naprosto solidní výklad o všech aspektech tehdejší obrany. Kdo trpí klaustrofobií, měl by podzemí vynechat a navštívit pouze povrchové objekty.

Kilometry prázdných chodeb, stoupání k prázdným střeleckým věžím, z nichž většinu pancéřových zvonů zničil Kovošrot, obrovské podzemní prostory, expozice techniky a zbraní, svědčí o obrovském odhodlání se bránit. Bouda s pěti objekty je jednou z  tvrzí, které byly v roce 1938 dokončeny.

V podzemí budete „klepat kosu“, při dvou i více hodinové prohlídce při teplotě 4,5 stupně budete rádi, až vylezete na povrch. Bouda nese četné šrámy po zkouškách demoličních zásahů německých ženistů.

V pěchotním srubu U Cihelny u Králík najdete expozici věnovanou výstavbě opevnění, ukázky výzbroje a také pamětní místnost četaře A. Hrada, který zde v roce 1938 spáchal protestní sebevraždu. Také pamětní místo Finanční stráži. Na Boudě je jediný památník všem obětem nacistického vpádu, uniformovaným i v civilu.

Je ostuda, že jména jsou skryta vprostřed lesů a v podzemí. Ročně do bunkrů přijdou desítky tisíc návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám