Hlavní obsah

Kostelní věž Svatého Kamene sloužila pohraničníkům jako pozorovatelna

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muselo to být povznášející, převzít od velitele hlídku a vystoupat kostelní zvonicí s dalekohledem a plným zásobníkem. Blíž k nebesům se z věže Panny Marie ve Svatém Kameni u Rychnova nad Malší hledělo vstříc nepříteli. Právě na Svatém Kameni má dojít k zániku světa. Už se to blíží.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Poselství pro pasáčky?

Stojí si, elegantně nahozený na zvlnění jihočeské krajiny, poutní kostel na Svatém Kameni. V létě tu včely z okolních lip hrají své medové intrády, doplňují modlitby věřících v kostele.

Co je tu tak zvláštního, že sem kdysi proudily davy poutníků? Nyní již přijde tu a tam někdo, ale k balvanu, rozdělenému na dvě části, putovala dříve slavná procesí.

Vše začalo tak, že se dvěma pasákům někdy kolem roku 1500 zjevila Panenka Maria obklopená nebeskou září. Vůkol ještě měli poletovat andělé a prozpěvovali si. Při zpěvu jde práce od ruky, tak prý rozdělili za hlaholu velký balvan. Jestli zvěstovali pastýřům tu novinu, že až mezerou mezi kameny projede vůz se senem, nastane konec světa, není známo. Ale odněkud se ta pověst vzala. Faktem je, že kameny se pomalu vzdalují, ale na vůz to není.

Nejdříve se sem lidé chodili jen modlit, až mariánský kult z něj udělal poutní místo. Nad kamenem v roce 1653 vyrostla kaple, a ježto nestačila, klarisky z Českého Krumlova zde nechaly zbudovat v roce 1655 kostel, konečná podoba se datuje rokem 1701. Osada, která tu vznikla, se jmenovala Maria Schnee beim heiligen Stein, Maria Sněžná na Svatém Kameni. Kámen kryje přilehlá boční kaple.

Stál tu i malý klášter, ten v v 70. letech minulého století zbořili. Kostel v roce 1949 zavřeli, postupně byl totálně zdevastován. Sídlil tu pohraniční útvar, a tak skvělou pozorovatelnu měla málokterá rota. Kostel se využil pomalu jako v Černých baronech, jednu dobu sloužil jako skladiště, pak ovčín. Po roce 1989 začala rekonstrukce areálu, vysvětili ho v roce 1993.

Kámen konce světa

Kaple je malá, aby kámen vynikl. Na vrcholu zadního stojí socha Panenky Marie s anděly, kolem spousta votivních předmětů. Růžence, svaté obrázky, přímluvy i poděkování. Klidné místo, zajímavé i pro ateisty.

Pod kostelem je znovuobnovená kaplička nad pramenem „léčivé“ vody, k městečku Rychnovu vede opravená křížová cesta. Je to trochu bohem zapomenutý kraj, ale proč na něj zapomenul, když je tu tak krásně?                  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám