Hlavní obsah

Kadaňský hrad zve návštěvníky na pravidelné prohlídky

Novinky, Václav Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí kadaňskou památkou, kterou si návštěvníci nebudou muset prohlížet jen z chodníku, bude od soboty 30. června také kadaňský hrad.

Foto: Václav Vlasák

Kadaňský hrad a pod ním tekoucí řeka Ohře.

Článek

V pátek 29. června se uskutečnilo neoficiální otevření sklepení kadaňského hradu s dočasnou muzejní expozicí. Průvodcem byl Lukáš Gavenda, pracovník Městského muzea v Kadani. Připomněl, že právě sklepy jsou z původního středověkého hradu těmi nejzachovalejšími prostorami. Pravděpodobným zakladatelem hradu byl Přemysl Otakar II. Prvním králem, který hrad osobně navštívil, byl Václav II.

„Zpřístupňujeme třetí památku v Kadani veřejnosti. To považuji za velmi důležité. Kadaň má štěstí, že je bohatá na kulturní památky, ale zároveň má smůlu, že si je turista může prohlédnout jen z chodníku. S výjimkou františkánského kláštera, radniční věže a nyní i hradu. Může se podívat dovnitř a podívat se na to, co tu z minulosti zbylo,“ dodal Gavenda.

Expozice nabídne pohled na základní etapy architektonického vývoje budovy, přináší informace o klíčových bodech historie areálu, královských návštěvách či zástavních držitelích. Poprvé se před oči návštěvníků dostávají některé nalezené kamenické články, dokládající zašlou slávu hradních síní. Můžeme jen litovat, že jde jen o nečetné pozůstatky někdejších kleneb nebo dveřních či okenních portálů. Z větší části poprvé je také vystaven archeologický materiál, tj. celé rekonstruované nádoby nebo jejich fragmenty, zlomky kachlů atp. Některé vzorky pocházejí už z doby kolem poloviny 13. století a dosahují tedy stáří tří čtvrtin tisíciletí.

„Na expozici vedle kadaňských muzejníků spolupracovali také kolegové z Oblastního muzea v Chomutově, Státního okresního archivu Chomutov se sídlem v Kadani a Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech v Mostě, kterým srdečně děkujeme. Chomutovské muzeum zapůjčilo také část archeologických nálezů, zejména ze 70. let 20. století,“ dodal Jan Losenický, ředitel Kulturních zařízení Kadaň.

Jak připomněl, součástí návštěvy hradu je i nadále starší expozice o životě a díle JUDr. Karla Havlíčka (1907 - 1988), který byl po roce 1948 pronásledován a nesměl vykonávat svoje právnické povolání. Zločinný komunistický režim ale jeho vnitřní sílu nezlomil. Dr. Havlíček mu vzdoroval jako kreslíř-samouk, věnující se modernímu umění. Stal se tak jednou z nejvýznamnějších postav moderních kadaňských dějin.

Kadaňský hrad si zájemci budou moci prohlédnout od 30. června do 31. srpna. Prohlídky začínají vždy v celou hodinu v pondělí až pátek od 9 do 16 hodin, v sobotu a nedli od 10.00 do 17.00 hodin. Vstupné je 50 Kč. Nárok na snížené vstupné 30 Kč mají děti ve věku 6-15 let, studenti, senioři nad 60 let a osoby ZTP. Je možné zakoupit i rodinné vstupné za 100 Kč (rodiče a jejich 2 děti ve věku 6-15 let). Zdarma se pak do hradu mohou podívat členové AMG, ICOM, NPÚ, doprovod osob ZTP a předplatitelé revue Dějiny a současnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám