Hlavní obsah

Jindřichohradeckou bílou paní chrání těžké kulomety a pušky

Novinky, Vratislav Konečný

Hrady mocných Vítkovců ovládajících jižní Čechy jsou všechny spjaty s postavou bílé paní, původně Perchty z Rožmberka. Nejinak je tomu i na Jindřichově Hradci. Její zjevení na zámku nyní chrání moderní zbraně z období první republiky v expozici o předválečné čs. armádě.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Od Krumlova, přes Rožmberk a Třeboň, všude narazíte na obraz Perchty, která si jako strašidlo neustále stěžuje na svůj neradostný osud ve 24letém nešťastném manželství. Jak stihne být za noc na tolika místech, je záhadou. Jindřichův Hradec má v mimořádné oblibě.

Na jednom z nejhezčích a třetím největším zámku u nás je toho k vidění mnoho, renesance tu je představena ve všech formách umění, od stavebního přes mobiliář, obrazy, užitkové předměty. Co nestihl zakladatelský rod, to rozvinuli Slavatové a po nich Černínové. Hudební zahradní pavilon Rondel je naprosto výjimečnou stavbou. Památka má několik prohlídkových okruhů, plus ještě doplňkové výstavy.

Obrana republiky a mobilizace v roce 1938

V zámecké bráně u vstupu na 1. nádvoří je umístěno malé vojenské muzeum. Představuje vojenskopolitickou situaci od roku 1918 po 1938 a ve formě několika dioramat a velmi zdařilé výstavky zbraní a dokumentů ukazuje tehdejší situaci v Československu v období mobilizace v září 1938.

Najdete zde maketu řopíku, kulometné hnízdo, vojenské ležení, civilní kryt, dokonce si můžete vyzkoušet i manipulaci s některými zbraněmi. Dobře je znázorněna celnice po napadení německými ordnery. Řada dobových dokumentů a fotografií s mapami na celkem malém prostoru dává možnost představit si situaci, v níž byla republika, spoléhající se na dobře vyzbrojenou a vycvičenou armádu, v sice nedostavěné, leč i tak silné „betonové ochraně.“ Dohoda z Mnichova udělala konec iluzím.

Na své si přijdou děti, mají možnost se vyfotit s výstrojními součástkami i s některými zbraněmi. Expozice ukazuje, že bunkry chránily také jižní hranici, v povědomí lidí je spíš pásmo opevnění severu a severozápadu, popřípadě vnitřní pevností příčky. Pásmo pevnůstek Klášter II u nedaleké Nové Bystřice je památníkem odhodlání 29. pěšího jindřichohradeckého pluku bránit republiku.

Otevřeno - červen a září: denně od 10 do 17 hod., červenec a srpen: denně od 10 do 18 hod.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám