Hlavní obsah

Jedinečný vodní mlýn i vyzbrojený řopík najdete ve Slupi

Novinky, Vratislav Konečný

Nedaleko Znojma, v obci Slup, německy Zulb, ale také Čule zvané, najdete jeden ze dvou zachovaných vodních mlýnů u nás. Bohužel má tato ojedinělá památka malou propagaci, podle jednoho z místních o ní vědí více Rakušáci, kteří sem jezdí na zájezdy.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Stoleté zařízení zničili

Čule se ves jmenovala ve středověku, kdy mlýn byl založen z privilegia krále Přemysla I. První mlynář je tu ale znám až o mnoho let později.

To nám ale nebude vadit, návštěva obnovené budovy, původně gotické, renesančně přestavěné, stojí za to. Mlýn využívá vodu z krhovicko-jaroslavického kanálu, je hezké slyšet klapání kol uvnitř obrovské prostory, poté pozorovat vodu narážející na lopatky na lávce venku. Fotit uvnitř je zakázáno, objekt byl již několikrát terčem zlodějů.

Jeden z největších mlýnů  na Moravě skončil po staletích svobodné existence mlynářských rodů po roce 1945 neslavně. Poslední majitelé ho v roce 1946 dostali jako konfiskát, zařízení šlo postupně do pryč, takže co dnes uvidíte, je expozice Technického muzea v Brně. Ale zdařilá a velmi líbivá, a hlavně funkční.

Bránili jižní hranici

Na jižním konci vsi je malé muzeum v řopíku, který je jedním z mnoha, chránících  hranici proti Rakousku. V okopu před objektem je zabudován protiletadlový kulomet, v bunkru je expozice vztahující se k podzimní mobilizaci roku 1938.

Další expozice zahrnuje předměty připomínající využití pevnůstek na jižní hranici po roce 1948 včetně výzbroje Pohraniční stráže. Další informace o provozu muzea mohou zájemci získat v turistickém informačním centru ve Znojmě, na internetové adrese www.volny.cz/nezradime nebo přímo u provozovatele na telefonních číslech 603 935 224, 603 752 275.

V nedalekém Šatově je pevnostní areál včetně osazení srubu tankovými kanony, které měly být použity proti imperialistickým vojskům. Šatov má dokonce protiatomovou odolnost. Bunkry v Šatově byly opuštěny počátkem 90. let minulého století. A také tu mají vynikající víno.

Mlýn je otevřen duben až v říjen mimo pondělky i ve svátky. Od 9.00 do 17.00 hodin. Prohlídky začínají každou celou hodinu, poslední je v 16.00 hod. V době od 12.00 do 13.00 hod. je polední přestávka. www.technicalmuseum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám