Hlavní obsah

Hrad Karlštejn od června patří pohádkovým bytostem i historickým osobnostem

Novinky, Lukáš Kunst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objevitelka světa skřítků Vítězslava Klimtová přenesla část své kouzelné Pohádkové země z Pičína na hrad Karlštejn. V nově otevřené konírně Císařského paláce tak na všechny čekají nejen historické osobnosti s Karlem IV. v čele, ale také skřítkové a nejrůznější tajuplné pohádkové bytosti.

Foto: Management hradu Karlštejn

svět skřítků

Článek

Už od 1. června patří hrad Karlštejn dětem. Management hradu připravil ve spolupráci s výtvarnicí, spisovatelkou a ilustrátorkou Vítězslavou Klimtovou pohádkovou expozici, představující významné historické osobnosti našich dějin na straně jedné a kouzelný svět skřítků a pohádkových bytostí na straně druhé. 

"Dlouho jsme přemýšleli, jak bychom využili prostor konírny v Císařském paláci. Je to vůbec poprvé, co je konírna přístupná veřejnosti. Pohádkový svět paní Klimtové je pro tuto prostoru zcela ideální. Snoubí se v něm vzdělávání dětí zábavnou formou, kouzla, pohádky a taky kus dětství, které je ukryto v každém z nás," uvedl Ing. Jaromír Kubů, kastelán hradu Karlštejn.

"Navíc zde mohou návštěvníci zažít příjemné chvíle při čekání na prohlídku, nebo po ní. Je zde totiž po celé léto přívětivé chladno" dodává Kubů.

Děti se také mohou zapojit do tvořivé soutěže, když napíší za pomoci rodičů tu nejkrásnější pohádku pro císaře a krále Karla IV. Vybrané pohádky pak vyjdou v nové knize pohádek, které svými ilustracemi opatří právě Vítězslava Klimtová.

Výstava s názvem Pohádkové srdce Evropy bude veřejnosti na hradě Karlštejně přístupná v červenci a srpnu denně od 9.00 do 18.30. Po předložení vstupenky z některé prohlídkové trasy hradu Karlštejn získáte slevu na vstupném.

Vítězslava Klimtová

Spisovatelka, grafička, ilustrátorka, známá objevitelka pohádkové země plné strašidýlek, skřítků, víl, rusalek, které s trochou fantazie každý nalezne ve svém okolí. Hlavně malé děti si udělají svůj pohádkový svět ve svých představách. Toto je dar paní Klimtové, kterým obdarovává nás všechny. Hlavně děti si jí oblíbily jejími lexikony o strašidýlkách. Velice oblíbené jsou její putovní výstavy, které se pořádají po celé ČR v galeriích, muzeích, hradech i zámcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám