Hlavní obsah

Hračky z minulého století zaplnily galerii v Mikulově

Novinky, Dana Smrčková

S čím si hráli rodiče nebo babičky a dědečkové dnešní generace dětí? To ukazuje výstava Hračky a panenky za posledních 50 let, kterou hostí Městská galerie v Mikulově.

Foto: Martin Tesařík
Článek

Úplně prosté, hadrové panenky smotané z šátků, gumová miminka i moderní barbie. Sbírka Sylvy Špačkové z Brna čítá na tři stovky panenek. A k tomu pokojíčky, kuchyňky s miniaturním porcelánem, postýlky, kolíbky, kočárky, autíčka i plyšové hračky. Některé z nich zapůjčila městu Mikulov, které je v adventním čase vystavuje v Městské galerii.

„Dnešní děti snad už ani hračky nepotřebují, mají počítače a videohry. Výběr dnešních hraček pro ty nejmenší je navíc omezen na často závadné zboží ze zahraničí,“ posteskla si Špačková, která začala svoji sbírku rozšiřovat ve dvaceti letech.

A tak některé exponáty pocházejí až z doby druhé světové války. Jako třeba velká, otlučená panenka z papírmaše. „Padesátá léta pak byla velmi chudá a skromná. Na velké dárky pro děti nebyly peníze. Pod stromečkem bylo většinou oblečení, sáňky, brusle anebo knížky,“ vzpomíná Špačková.

Šedesátá léta minulého století už nabízela širší sortiment hraček. Dřevěná autíčka nahradila plechová i modernější na ovládání, převládala však umělohmotná. „Panenky všeho druhu už měly vlásky. A holčičky si mohly hrát s kuchyňkami a umělohmotným nádobíčkem,“ doplňuje sběratelka.

Expozici město otevřelo symbolicky v den Mikulášské nadílky. Rodiče tak mohli svým dětem ukázat, s čím si hráli v jejich věku. „Připomněla jsem si několik svých panenek. A taky jsem si zavzpomínala na houpacího koně, kterého pro mě a mé sourozence vlastnoručně vyrobil náš tatínek. Takové hračky mají svou duši,“ míní Jitka Minaříková z Mikulova.

Souhlasila s ní i Marcela Žáková z Mikulova. „Moje dcera si na chalupě hraje s hračkami po své babičce. Zatímco plastová kuchyňka je dávno pryč, ta ze dřeva po mé mamince je stále v kurzu,“  nechala se slyšet.

Hračky a panenky budou k vidění do 22. prosince. Do galerie, která je otevřená denně kromě pondělí, je vstup volný.

Reklama

Výběr článků

Načítám