Hlavní obsah

Eiffelova věž, pyramida a další architektonické skvosty jsou k vidění i v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Na Černé louce, kousek za divadlem Antonína Dvořáka v Ostravě sídlí svět miniatur MiniUni. Návštěvník se projde jako v pohádce a spatří na vlastní oči architektonické skvosty, které jsou rozsety po celém světě.

Foto: Josef Zajíc

Dvanáctimetrový model Eiffelovy věže.

Článek

Minisvět v Ostravě byl zrealizován po vstupu České republiky do Evropské unie soukromou společností v roce 2004. O rok později areál převzalo město Ostrava a dnes se o něj stará akciová společnost Ostravské výstavy. Je zde vystaveno 34 modelů významných světových staveb, které jsou zhotoveny v měřítku 1:25.

Komplexu vévodí 12metrová Eiffelova věž, která v Paříži ční do výše 320 metrů. Stejně tak mohutně působí zmenšenina egyptské pyramidy, jednoho ze sedmi divů světa. Zajímavý pohled je na zmenšeniny holandských větrných mlýnů, které již v 18. století využívali tamní lidé k ochraně před povodněmi.

Dominuje zde i zmenšenina italské šikmé věže v Pise. Stavba 56 metrů vysoké věže byla zahájena v roce 1173. Naklánět se začala, když se stavělo třetí patro. Dostavěna byla v roce 1350.

Dále můžeme spatřit i model Berlínské Brandenburské brány. Postavena byla v berlínském klasicismu roku 1791.

Celým areálem vede zmenšená železnice v měřítku 1:22,5, po které se prohání Pendolino. Od 15. března do 22. prosince je zde také instalována expozice modelů historických lodí, kterým vévodí Titanic.      

Podrobnosti o otevírací době a vstupném najdete na: www.svetminiatur.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám