Hlavní obsah

Do Rožmitálu za Rybovým hitem - Českou mší vánoční

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jan Jakub Ryba nemohl tušit, že skládá doslova hit, když komponoval svou Českou mši vánoční. Třebaže na nás ze všech stran útočí Merry Christmas a Jingle Bells, mše začínající Hej mistře! Vstaň bystře je to nejhezčí pro vánoční atmosféru blížících se svátků. Je to melodie na Štědrý den.

Foto: archiv MÚ Rožmitál

Rybův hrob ve starém Rožmitále

Článek

Složil vánoční hit

Oprostěte se od šílenství při úklidu a shánění dárků a vydejte se do Rožmitálu pod Třemšínem, kde v kostele Povýšení svatého Kříže osvícenec, filozof, vlastenec a učitel Ryba svou mši roku 1796 složil. 

Rodák z Přeštic se jako prostý učitel přestěhoval do Rožmitálu. Jeho povolání nebylo moc vážené, komu záleželo na tom, zda při pasení dobytka nebo setí obilí umí číst a psát? Aby si přivydělal byl i regenschorim zdejšího kostela. Třel doslova bídu a o každý benefit musel bojovat s úřady, upomínat rodiče žáků o materiální podporu.

Přitom sám uměl krom češtiny pět jazyků, byl velkým přívržencem josefinských reforem. Sbíral lidové písně a sám komponoval. Složil mši českou, venkovskému lidu srozumitelnou. Zatímco v té době byly vánoční hry ryze církevní a latinské, Ryba dal svátkům zcela lidový rozměr na postavách, které v pastorelu vystupují, ale i v jejich jednání. Kde by předtím zaznělo něco o Jankovi, Tomkovi, Ferdovi, Kubovi? I použité hudební nástroje byly lidové, basa, píšťala... 

Neměl ani hrob

Již po řadu let se nese na Štědrý večer z rožmitálského kostela veselá melodie. Stoupá z původních varhan, hrdel zpěváků, k nimž se přidávají i lidé, kteří přišli na mši, stojící nejen v kostele, ale i venku. Přenese se přes Rybův hrob u hřbitovní zdi, stoupá k nebesům.

Ryba měl velké existenční problémy, musel živit ženu a 13 dětí, dospělosti se jich dožilo jen 7. Stále více upadal do depresí, až skončil 8. dubna 1815 sebevraždou. Prořízl si břitvou na kopci Voltuše hrdlo. Od roku 1933 tam stojí kamenná mohyla. Jako sebevrah byl pohřben mimo svěcenou církevní půdu na bývalém morovém hřbitově. Důstojný hrob dostal až po 40 letech.

J. Š. Baar v Paní komisarce napsal o premiéře mše v klenečském kostele: Česky, česky zpívá Hadam Krutina! Každému slovu posluchači rozumějí, žádná latina, ale sladká řeč mateřská velebně se ozývá nad hlavami osadníků a z kůru letí přímo k oltáři Božímu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám