Hlavní obsah

Divocí zubři se pasou v Dolním Pojizeří

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část přírodní rezervace Traviny nedaleko Benátek nad Jizerou se stala novým vyhledávaným turistickým cílem, a to především díky zde žijícím zubrům.

Foto: Jan Řehounek

Impozantní pohled na divoká zvířata.

Článek

Zubři - největší evropští savci, zde byli spolu s divokými koňmi vysazeni pro záchranu biodiverzity bývalého vojenského prostoru, který je dnes evropsky významnou lokalitou. Laicky řečeno pro ochranu celé řady vzácných rostlin a bezobratlých živočichů, které se tu zachovaly díky dřívější vojenské činnosti, a nyní, když už tento prostor nebrázdí tanky, by byly vytlačeny náletovými dřevinami a travními porosty.

Ambiciózní projekt vysazení divokých koní a zubrů zajišťuje společnost Česká krajina ve spolupráci s řadou vědeckých pracovišť.

Bývalý vojenský výcvikový prostor Milovice, který se nachází mezi městy Milovice a Benátky nad Jizerou, se stal prvním místem, kde se vyskytují všechny tři klíčové druhy velkých kopytníků, kteří dříve na území Evropy běžně žili.

Divocí koně a pratuři žijí v ohradě blíže Milovic, na pastvině Traviny o rozloze zhruba sto dvaceti hektarů byli vysazeni divocí koně a zubři. Stádo sedmi samic s jedním býkem bylo přivezeno ze tří polských rezervací Pszczyna, Niepołomice a Kiermusy. Nejstaršímu zvířeti je osm let, nejmladšímu tři roky. Již v prvním roce pobytu se zde narodilo mládě.

Pro vznik přirozené mozaiky stepních porostů je klíčová právě kombinace zubrů a divokých koní. Každé z těchto zvířat se totiž zaměřuje na jiný typ potravy. Zatímco koně se specializují zejména na traviny, zubři spásají jiné spektrum bylin a budou více odstraňovat náletové dřeviny.

Spatřit na vlastní oči obrovská zvířata v autentickém přírodním prostředí je velký zážitek. Zvláště když máte štěstí a přiblíží se do blízkosti ohrady.    

Reklama

Výběr článků

Načítám