Hlavní obsah

Cyklistické trasy propojují pražské památné stromy

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro blížící se jaro připravil autor webu prazskestromy.cz doporučené cyklistické trasy, během kterých můžete vidět více než 130 památných stromů přímo ze sedla kola. Staří svědkové minulosti budou dílčími cíli během vašich projížděk.

Foto: Aleš Rudl

V malebném údolím Zátišského potoka na vás čeká alej 12 památných dubů, které jsou na doporučené cyklistické trase č. 3, která měří 21 km

Článek

Celkem pět cyklistických tras je rozmístěno v okrajových částech po celé metropoli. Lákají ke kratším nebo delším výletům na kole. Trasy v naprosté většině začínají a končí u stanic metra, kam je možné se s kolem bez problému dopravit.

Trasy využívají stávající cyklistické stezky nebo vedou po klidnějších komunikacích nebo cestách. Připravovány byly v průběhu minulého roku a byly konzultovány i s odborníky na cyklistickou dopravu ve městě.

Nejdelší trasa vede z Letňan až na Jižní Město

Nejvíce stromů, téměř 60 jedinců, potkáte na trase, která vede po východním okraji Prahy. Od konečné metra C Letňany je to na Háje zhruba 40 km. Projížďka stojí za to a komu se zdá příliš dlouhá má několik možností, jak jí rozdělit na dvě či více částí. 

Potkáte především staré a mohutné duby, ale i krásné lípy nebo také monumentální jasan. V průběhu jízdy se také můžete dozvědět spoustu zajímavostí na informačních tabulích, které byly instalovány u vybraných stromů nebo jejich skupin.

Za památnými buky, olší a nejstarší lípou

Jedna z tras vede i v západní části města. Odpočinout si během jízdy můžete pod košatými korunami buků. Odbočku je možné si udělat k olši lepkavé, která je krajinou dominantou, nebo shlédnout nejstarší lípu ve městě.

Trasy jsou již na webu, k vidění budou i na výstavě

Protože trasy nejsou značeny v terénu, jsou přehledné plánky s fotografiemi stromů umístěny na webu www.prazskestromy.cz. Každá trasa je doplněna podrobným popisem cesty a souřadnicemi GPS jednotlivých stromů.

Všechny trasy budou prezentovány na výstavě Seznamte se s památnými stromy Prahy, kterou můžete navštívit celý měsíc březen v hale pražského magistrátu v Jungmannově ulici 29/35 v Praze 1. Podrobnosti o výstavě naleznete na výše uvedených webových stránkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám