Hlavní obsah

Bizarní pískovcové divadlo Tiských stěn

Novinky, Vratislav Konečný

Tisá, roztahaná obec zacloněná sedmdesátimetrovou hradbou pískovcových stěn, leží pár kilometrů od Děčína. Byl jsem tu v zimě, sám, jen s mrazem, který třaskal na zasněžených větvích stromů a v hlubokém sněhu pod nohama. Byl jsem rád, že jsem dost vyčerpán prolezl jejich část.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Vysoké návěje, na vrcholech věží bohaté bílé čepice, párkrát kolem prosvištěli běžkaři. Jaké to bude v létě? Nádherné, tak, jak skalní města bývají.

Od kostela, kde je parkoviště, ke vchodu do skal vystoupáte pozvolně asi půl kilometru. Pokladna je startovním místem, jednak tu zaplatíte vstup, jednak se tu větví cesty na dva okruhy po skalách. Vlevo do Malých stěn, po jeho absolvování vás cesta Velkými stěnami zavede kolem věží, skalních oken, náměstí a průrev až ke Skalnímu hřibu a Žábě, charakteristickým útvarům, od nichž se dostanete ke druhému vchodu nebo východu, podle toho, odkud se do skal vydáte.

Na naučné stezce najdete 7 informativních zastávek. Značná část věží a útvarů má jména, v pokladně si můžete za 10 korun koupit mapku s  jejich názvy. V Malých je jich 19, ve Velkých 56.

Najdete tu Jánusovu hlavu, Lesní bránu, Sloní nohu, ve Velkých Winklerovy věže, Tlouštíka, Dogu, Tiskou jehlu, Tančícího medvěda, Starostu a Hubeného doktora, Mumie a Velrybu, ale vaše oko uvidí třeba něco úplně jiného, než je oficiální název. Představivost pracuje na plné obrátky.

A tak uprostřed skal, jeřabin, bříz, smrků a hustého kapradí budete okouzleni nádhernou přírodou části Labských pískovců. Moře a vítr, eroze tu vytvořily bizarní divadlo, které se pomalu mění, až se časem rozpadne. Ale to my už tu nebudeme.

Horolezci, horolezkyně, horolezčata...

Stěny jsou naprosto ideálním lezeckým terénem, lezce, i malé děti, které rodiče vytáhli do skaláku, jsem pozoroval na desítkách stěn. To, co v zimě není vidět, skoby, slaňáky, vrcholové knížky, to se spolu s chyty, římsami, kapsami ve slunci ukáže v plné kráse.

Skály mají tmavé zbarvení, místy vypadají jako sopečný tuf. Někde se vrchní krusta odloupla a povrch je světlý jako čerstvé pečivo. A taky voní: mechem, skalami, deštěm, sluncem, jehličím.

V Turistické chatě je vynikající občerstvení s bezvadnou obsluhou. Zpět se jde po vyhlídkových bodech pískovcového plata nad obcí. Prohlídka zabere minimálně 3 hodiny, na které dlouho budete vzpomínat. Natáčel se zde film Rukopisy Narnie  - Lev, čarodějnice a skříň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám