Hlavní obsah

Bitva století na zámku Loučeň

Novinky, Ivana Kvasnicová

V sobotu 7. května bude pro návštěvníky zámku Loučeň od 15 hodin připravena rekonstrukce bitvy z prusko-rakouské války v roce 1866. Bude součástí celodenního programu s názvem Bitva století.

Foto: Ivana Kvasnicová

bitva u CHlumu

Článek

K bitvě J. Senohrábek uvádí: „Hlavním bodem programu bude od 15 hodin historicky věrná rekonstrukce bitvy o les Svíb poblíž Chlumu u Hradce Králové, která byla jednou z klíčových bitev celého vojenského střetnutí Rakušanů s Prusy poblíž Hradce. U Hradce bojovalo na obou stranách celkem téměř půl miliónu vojáků," uvedl k akci zámecký manažer Jiří Senohrábek.

Program začíná v 11 hodin příjezdem generála Emericha Thurn-Taxise. „V tomto případě vylovujeme z minulosti postavu příbuzensky spjatou s majiteli zámku Loučeň. Kníže Emerich zažil své první vojenské úspěchy v roce 1848, kdy jako důstojník císařské armády potlačoval revoluci v Uhrách. Jeho účast v mamutím konfliktu, jakým byla osmnáct let poté prusko-rakouská válka, je jaksi samozřejmá. Návštěvníci, kteří během programu absolvují i prohlídku interiérů zámku, poznají Emericha na několika portrétech velmi snadno – jako slavný válečník kalibru Jana Žižky má stejně jako on pásku přes poraněné oko," informoval Jiří Senohrábek.

Na louce bude k vidění vojenské ležení, vše od příprav až po bodákový útok a vojenský stan s nabídkou polní kuchyně, na nádvoří kulturní program.

„Díky informacím z archivních materiálů zpřítomníme našim návštěvníkům ve vtipné skeči třeba historickou kuriozitu z Mladé Boleslavi z roku 1866. V tomto městě na okraji fronty se báli toho, že hladová vojska nepřátelských Prusů vyplení obchodníkům jejich živnosti, především těm, kdo prodávají potraviny. Když pak Prusové skutečně přijeli, nedokázali místní rozpoznat jejich uniformy a vítali je jako rakouské, tedy domácí ochranitele bohatou krmí. Prusové pochopitelně na tuhle pro ně výhodnou hru přistoupili a neodhalili hloupým měšťanům svoji pravou totožnost,“ dodal Jiří Senohrábek.

Reklama

Výběr článků

Načítám