Hlavní obsah

Advent otevře brány zámku v Lysicích

Novinky, Hana Nehybová

Ukázky paličkování, řezbář, výroba adventních věnečků, horká medovina... Státní zámek Lysice na Blanensku otevírá o tomto víkendu adventní dílny a zároveň zve k prohlídkám vánočně a adventně vyzdobených zámeckých komnat.

Zámek Lysice

Článek

Státní zámek Lysice u Boskovic na Blanensku byl v roce 2002 vyhlášen Národní kulturní památkou ČR.

Barokní stavba vyniká bohatě a skvostně zařízenými interiery a unikátní zahradou s promenádní kolonádou. Nabízí prohlídku krásných interiérů, ukazujících život hraběcí rodiny Dubských z Třebomyslic převážně v 19. století. Bohaté sbírky obsahují nábytek, sklo, porcelán, obrazy, dále pak vzácnou sbírku zbraní, dvě knihovny, předměty dovezené z Orientu a pororuhodnou sbírku historických střeleckých terčů.

Přestože letošní zámecká sezóna vpodstatě skončila, jsou návštěvníci o nadcházejícím víkendu, 28. i 29. listopadu, správou hradu zváni na akci Advent na zámku.

V sobotu i v neděli od 10 do 17 hodin bude možnost prohlídek vánočně vyzdobených zámeckých komnat. Začátky prohlídek jsou vždy v celou hodinu. Dále jsou v adventní dílně připraveny ukázky práce řezbáře, paličkování a výroby adventních věnečků. Tyto výrobky je i možno si zakoupit, stejně jako další vánoční dekorace. Vstup je volný.

Návštěvníci se budou moci zahřát horkou medovinou nebo navštívit zámeckou kavárnu U kočáru. Otevřen bude i obchůdek U sluníčka a v předzámčí výstava historických loutek.

Vánočně vyzdobené komnaty zámku v Lysicích (http://www.zameklysice.cz/) budou mít návštěvníci možnost si prohlédnout ještě 25. a 31. prosince, po oba dny od 9 do 16 hodin - vstupy budou opět každou celou hodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám