Hlavní obsah

Brněnské výstaviště zve na Poklad Inků

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zlatý poklad, jaký Česko ještě nevidělo, budou moci obdivovat již od 1. listopadu návštěvníci brněnského výstaviště, kde se uskuteční výstava o tajemné říši Inků.

Foto: JVS Group

Součástí výstavy je také velký model tajemného inckého města Machu Picchu.

Článek

Za mimořádných bezpečnostních opatření budou vystaveny zlaté předměty nevyčíslitelné ceny, které v souvislosti s konáním této akce poprvé opustily Peru.

Expozice Poklad Inků přiblíží doby, kdy tito uctívači Slunce z Jižní Ameriky museli čelit krutým španělským dobyvatelům.

K vidění budou i zlaté předměty nevyčíslitelné hodnoty, které kvůli brněnské akci opustily Peru.

Na ploše 2000 metrů čtverečních návštěvníci uvidí stovky předmětů, do kterých je doslova vryta historie starých civilizací a jejich bohů z oblasti jihoamerických And.

Exponáty byly do Evropy zapůjčeny pod záštitou peruánského prezidenta Martína Vizcarry. Nyní je výstava v maďarské Budapešti, odkud bude za mimořádných bezpečnostních opatření převezena do Brna.

Trůn i posmrtná maska

„Jedná se o exponáty, na které se do Peru jezdí dívat doslova miliony lidí z celého světa,“ řekla Právu Květa Havelková ze společnosti JVS Group. Firma před časem na brněnském výstavišti pořádala výstavu o ztroskotání slavného zaoceánského parníku Titanic. Dorazily na ni desetitisíce lidí. Poklad Inků by měl být podle tvůrců nové expozice obdobně úspěšný.

Diváci si budou moci prohlédnout mezi velkým množstvím originálních zlatých předmětů například i trůn vládců říše Inků.

K zajímavostem patří legendami opředená posmrtná maska. Při prohlídce expozice čeká návštěvníky výprava do minulosti. Do říše Inků by měli nahlédnout tak, jak ji poznali počátkem 15. století její španělští dobyvatelé vedení Franciscem Pizarrem.

Staří Inkové byli mistry v operacích lebky, přežilo přes 80 procent pacientů

Věda a školy

Tomu se podařilo zajmout vládce říše Atahualpu. Inka se sice pokusil zachránit si život tím, že mu daroval obrovské množství zlata, nakonec byl ale zavražděn a říše zanikla.

Model Machu Picchu

Inkové po sobě zanechali také legendární město Machu Picchu, které se podařilo objevit až v roce 1910. Na výstavě bude jeho obří model, stejně jako modely obřích inckých kamenných staveb.

Milovníci umění budou moci žasnout nad rukodělnou propracovaností zlatých předmětů. Na výstavě spolupracuje také Národní muzeum v Praze, z jehož sbírek budou zapůjčeny desítky cenných exponátů z nejstarších jihoamerických archeologických nalezišť.

Mezi poradci spolupracujícími na vytvoření výstavy je také archeoložka českého původu Eva Farfánová Barriosová, která v Peru přes 30 let pracovala na archeologických výzkumech. Tvůrci výstavy se pokusí návštěvníky vtáhnout do děje.

Machu Picchu utahuje opasky. Turisté už nemohou přijít, jak se jim zlíbí

Cestování

Nepůjde tedy jen o pouhou prohlídku exponátů ve vitrínách. Každý z příchozích obdrží u vstupu kartu s příběhem skutečné či bájné postavy z historie Ameriky a bude pátrat po jejím dalším osudu. Na nejmenší návštěvníky čeká dětská stezka, při které budou plnit zajímavé úkoly a na konci najdou svůj poklad.

„Chceme, aby výstava bavila všechny generace. Proto nechybí interaktivní kvízy, modely rituálních staveb, dobové oblečení a samozřejmě 3D zóna,“ doplnila Havelková.

Reklama

Výběr článků

Načítám