Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Pusťte si draka nebo upečte perník

Novinky, mšv

Léto je definitivně pryč. S nástupem podzimu se tak můžete věnovat tematickým aktivitám, třeba pouštění draků. Drakiáda se koná na Medvědíně v Krkonoších. Pokud budete raději schovaní hezky v teple, vyrazte pod Kunětickou horu do Perníkové chaloupky, kde si budete moci upéct tradiční staročeský perník. Tvořivý program nabídne také Víkend otevřených ateliérů v Plzni.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na drakiádu. Ilustrační foto

Článek
Praha

Dětský den

V sobotu se bude v Karolinu konat dětský den, při němž se návštěvníci seznámí, jak se žilo během vrcholného středověku. Jak fungovala škola, jak se lidé oblékali i jedli, ale i seznámení se stěžejními památkami doby Václava IV. Chybět nebudou ukázky historických zbraní, řemesel nebo dílničky, kde se budou vyrábět žonglovací potřeby nebo vitráže. Další informace naleznete zde.

Za zvířaty

Vyrazte v soboru do parku Na Pankráci, kde se potkáte se zvířaty. Ta totiž budou slavit svůj svátek, program se tak zaměří na soužití a vztah mezi lidmi a jejich čtyřnohými společníky. Podíváte se například na sportovní aktivity se psy, jako jsou agility, chybět nebudou ani ukázky výcviku asistenčních psů. Ze zvířecích zástupců si budete moct prohlédnout i netopýry, dravé ptáky nebo prasátka chovaná v domácnosti. Více zde.

Sousedský běh

Chcete si s dětmi zasportovat a poznat své sousedy? Vyrazte na další díl komunitního běhu Podnuselák, který se koná vždy poslední sobotu v měsíci. Je určen nejen zdatným běžcům, ale i začátečníkům, včetně dětí. V cíli se můžete setkat se známými, poznat další obyvatele čtvrti a dát si sladkou dobrotu. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Svatováclavské slavnosti

Kutná Hora láká na další ročník Svatováclavských slavností. Ty nabídnou zajímavý program pro děti i dospělé. Stěžejním bodem programu bude historický trh s rukodělnými výrobky, jídlem a pitím. Dospělí budou moci ochutnat množství vín. Připraveno je i divadélko pro malé návštěvníky, hudební program nebo i mše. Podrobnosti najdete zde.

Karlštejnské vinobraní

Karlštejn bude o víkendu hostit vinobraní. A nebude to akce jenom pro dospělé, přestože ti se mohou těšit na degustace. Zároveň je ale připraven tematický středověký program, který nabídne třeba rytířská klání, vystoupení tanečnic nebo kouzelníků. Dorazí i samotný císař a král Karel IV. Chybět nebudou ani kulinářské speciality. Více naleznete zde.

Jihočeský kraj

Svatováclavské slavnosti

Oslavit sv. Václava budete moci o víkendu také v Hradci Králové. Připravena je zábava pro děti i dospělé, přičemž těšit se můžete na ochutnávky vín i čerstvého burčáku, a dalších dobrot. Atmosféru dokreslí živá hudba různých žánrů. Vystoupí cimbálovka, dechovka, ale i pop a rocková uskupení. Více zde.

Plzeňský kraj

Do uměleckých ateliérů

O víkendu se v Plzni koná další ročník otevřených ateliérů, kdy se můžete podívat na místa, kde vzniká umění. Kromě výstav se konají také workshopy, do kterých se mohou zapojit účastníci všeho věku. Bude se sochat, vyrábět mozaika nebo malovat. Součástí jsou také tradiční soutěže, například o nejhezčí fotografie, umělecký výtvor nebo nejaktivnějšího návštěvníka. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Na den archeologem

V sobotu se v chebském muzeu uskuteční podzimní slavnost, při níž se dozvíte zajímavosti o archeologii, třeba jak v současnosti ten obor funguje, jak se různé artefakty odkrývají a podobně. Sami návštěvníci si budou moci vyzkoušet práci archeologa prozkoumají rekonstruované historické nálezy. Více informací zde.

Ústecký kraj

Hasičský den

Poznejte práci hasičů při akci, která se uskuteční ve Štětí. Prohlédnout si budete moci techniku nejen požárnickou, ale také záchranářskou či celní správy. Připraveny budou ukázky zásahů složek Integrovaného záchranného systému, soutěže pro děti nebo prodejní stánky se zbožím s hasičskou tematikou. Další informace najdete zde.

Liberecký kraj

Na zámek

Vydejte se o víkendu na zámek Lemberk. V sobotu i v neděli budou mimořádně zpřístupněny objekty v areálu - Bredovské zahrady a letohrádek s panelovou výstavou věnovanou proměnám zámku. Zpřístupněna bude také středověká věž, z níž se vám naskytne působivý výhled na okolí. Více naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Pouštění draků

Podzim je tu. A to znamená, že je čas na aktivity, které se s tímto ročním obdobím neodmyslitelně pojí. Vyrazte v sobotu na Medvědín, kde se uskuteční další ročník drakiády. Kromě pouštění draků je připraven také doprovodný program, účastníci mohou využít speciálního jízdného na vrchol Medvědína. Více informací najdete zde.

Pardubický kraj

V Perníkové chaloupce

Vyrazte v sobotu do Perníkové chaloupky pod Kunětickou horou. Malí i velcí návštěvníci si v rámci Svatováclavské akce budou moci vyzkoušet vytlačit, vykrojit a upéct staročeský perník, třeba právě s motivem sv. Václava. Připraven je i další doprovodný program, včetně ochutnávek dobrot. Více informací najdete zde.

Vysočina

Den na venkově

Jak se žije na venkově a v souladu s přírodou, to se dozvíte na akci, která se v sobotu uskuteční ve Žďáru nad Sázavou. Podíváte se mimo jiné také do zákulisí péče o panství, ukážete si, jak se zpracovává vytěžené dřevo nebo čím jsou včely tak významné pro život. Děti se mohou těšit na workshopy, tematickou včelí stezku a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Hradní kaprobraní

Ve znamení ryb se ponese akce, která se o víkendu uskuteční na hradě Bítov. Děti si v doprovodu rodičů budou moci vyzkoušet své rybářské umění a zkusit si vylovit z rybníka kapra. Dva největší úlovky budou odměněny cenami. V rámci prohlídky památky je připravena také ochutnávka rybích pokrmů v historické hradní kuchyni. A chybět nebude ani šermířské vystoupení. Další informace najdete zde.

Olomoucký kraj

Večerní prohlídky

Blíží se konec sezony a řada památek se bude ukládat k zimnímu spánku. Je to i případ zámku Velké Losiny. Ještě předtím si ho ale můžete prohlédnout v rámci netradiční večerní prohlídky jen za svitu baterek. Nebudete při tom však ochuzeni o zajímavosti i zásadní informace o památce. Místo si předem rezervujte. Více informací najdete zde.

Zlínský kraj

Historická slavnost

Svatováclavské slavnosti se budou konat také v Napajedlech. Návštěvníci se při nich mohou těšit na velkolepý historický program, který láká třeba na rytířské turnaje na koních. Součástí bude také kostýmovaný průvod, šermířské ukázky, ohňová show a mnoho dalšího. Chybět nebude ani farmářský a řemeslný trh, kde proniknete pod pokličku života ve středověku. Další informace zde.

Moravskoslezský kraj

Konec léta

Definitivní rozloučení s létem proběhne v sobotu v ostravských Dolních Vítkovicích. Budou se slavit páté narozeniny Velkého světa techniky, což znamená spousta naučného a vědecky laděného programu. Návštěvníci mohou zavítat do fyzikální laboratoře, kreativních dílen nebo na sportoviště. Vyrobit si budete moci třeba domácí sliz nebo si vyzkoušíte různé pokusy. Podrobnosti naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám