Hlavní obsah

Rozhledna na Velké Deštné bude hotová v říjnu

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevěná rozhledna stávala na Velké Deštné, nejvyšším vrcholku Orlických hor, od konce 19. století až do 70. let století minulého. Bohužel tehdy byla stržena. Už letos v říjnu ji však nahradí nová stavba, postavená coby součást projektu na obnovu historické hřebenové trasy v česko-polském pohraničí.

Foto: Profimedia.cz

Velká Deštná je nejvyšším vrcholem Orlických hor

Článek

Celkem vznikne podél společné hranice 11 rozhleden, v osmi případech půjde o obnovu zaniklých rozhleden nebo využití jiného historického dědictví. Kromě vyhlídkové věže na Velké Deštné se na území kraje budují další tři, v Neratově a na Novém Hrádku vzniknou nová turistická informační centra a v Neratově bude obnoven historický Jánský most, který zvýší propustnost česko-polské hranice. Dokončen by měl být rovněž do konce letošního roku.

„Začátkem příštího roku by tyto stavby měly následovat rozhledny v Olešnici v Orlických horách a ve Vysoké Srbské,“ prozradil Jaroslav Štefek, sekretář Euroregionu Glacensis, jenž je hlavním koordinátorem projektu.

„Královéhradecký kraj, jako jeden z celkem 18 partnerů, zajišťuje značení trasy na svém území. Hřebenovka přitom prochází převážně právě po něm. Samotné značkování provedou členové Klubu českých turistů,“ doplnil hejtman Jiří Štěpán.

V rámci programů česko-polské přeshraniční spolupráce již bylo v našem kraji několik rozhleden a vyhlídkových míst postaveno. Například rozhledna Čáp, Na Signálu a Žernov v Kladském pomezí nebo Eliška u Trutnova.

Reklama

Výběr článků

Načítám