Hlavní obsah

Hrady na podzim neusínají

Právo, Miloslav Hradil

O historické památky mají zase o něco více zájem tuzemští návštěvníci. Kasteláni nejnavštěvovanějších hradů v Olomouckém kraji jsou se sezonou spokojeni a brány nezavírají.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Bouzov

Článek

„Letos jsme měli jen málo cizinců. Dá se říci, že se čeští turisté vracejí na hrady a zámky,“ řekla Právu například kastelánka hradu ve Šternberku Helena Gottwaldová. Letos v hlavní sezoně prošlo návštěvnickými okruhy hradu zhruba 30 tisíc turistů, o několik stovek víc než loni.

„Překvapilo nás to, zvláště vzhledem k letním vedrům,“ poznamenala kastelánka s tím, že z akcí nejvíce na hrad lákaly letos Hradozámecká noc, Víkend v kostýmech a Velikonoce.

Na hrad Bouzov zavítalo do konce letošního října 107 672 turistů, loni jich ve stejném období bylo 108 062. „Podařilo se nám téměř vyrovnat menší návštěvnost v srpnu, což bylo kvůli počasí. Navíc máme ještě otevřeno každý den i po celý listopad,“ uvedla bouzovská kastelánka Zuzana Šulcová.

Spokojenost panuje i na hradě Helfštýn, jehož brány byly v průběhu klasické návštěvnické sezony otevřeny letos pro veřejnost vždy jen od čtvrtka do neděle, a to kvůli rozsáhlé rekonstrukci zchátralého renesančního paláce na čtvrtém tzv. palácovém nádvoří, jež má skončit až na konci příštího roku.

Loni na hrad zavítalo zhruba 90 tisíc turistů, letos jich bylo zatím 74 tisíc. „Obávali jsme se mnohem výraznějšího propadu, očekávali jsme, že počet návštěvníků bude pod hranicí 60 tisíc,“ konstatoval helfštýnský kastelán Jan Lauro. „Lidé měli zájem, mnozí byli zvědaví, co se to tu vlastně děje, lákaly i nejrůznější akce, například novoroční výšlap, Festival vojenské historie či Helfštýnská pouť,“ podotkl kastelán s tím, že kvůli deštivému počasí přišlo jen méně lidí na mezinárodní přehlídku uměleckého kovářství Hefaiston.

Helfštýn je v listopadu ještě otevřen, a to o víkendech. Ukončením hlavní sezony letošní provoz na hradech nekončí. Například na Bouzově chystají na 16. a 17. listopad strašidelné prohlídky. V prosinci budou moci návštěvníci v případě obou památek zavítat mj. na prohlídky adventní, otevřené budou oba hrady i na Silvestra.

Reklama

Výběr článků

Načítám