Hlavní obsah

Tipy na víkend: Užijte si piknik v parku, navštivte prezidentovu vilu

Novinky, mšv

Poslední prázdninový víkend si můžete užít gastronomické akce, jako oblíbený street food festival na pražské Náplavce nebo piknik v Karlových Varech. Pro ty z vás, kteří tíhnou spíše k historii, je připraven den otevřených dveří ve vile Edvarda Beneše.

Foto: Profimedia.cz

Dorazte na piknik v Karlových Varech. Ilustrační foto

Článek
Praha

Pouliční jídlo

Tradiční street food festival se uskuteční v sobotu na smíchovské Náplavce, těšit se můžete na celou paletu chutí. Jídla připraví kuchaři z Malajsie, Thajska, Indie, Mexika, Maroka či Francie, ochutnat tak budete moci například falafel, saláty, hot dogy, ale i raw neboli syrovou kuchyni. Více zde.

Multikulturní festival

Přijďte poznat dálné kultury na festival plný vůní, chutí i barev. Barevná devítka představí například umělce z Mongolska, Vietnamu či Peru, ochutnat můžete speciality z Brazílie, Afghánistánu či Norska. Akce se koná v sobotu v parku Podviní. Více informací najdete zde.

Drátenický víkend

Zavítejte o víkendu do areálu zámku Ctěnice na akci, kde se vám představí umělečtí dráteníci. Budete se moci seznámit s historií i současností tohoto řemesla jak u nás, tak ve světě. Akci doplní přednášky i tvůrčí dílny, kde si různé techniky budete moci sami vyzkoušet. Podrobnosti najdete zde.

Středočeský kraj

Kouřimská skála

Pátý ročník hudební festivalu Kouřimská skála se nese v podtitulu Vzpomínka na Petra Muka, zazpívají a zahrají tedy muzikanti, kteří k němu měli nějaký vztah. Hosté se mohou těšit třeba na Václava Neckáře s kapelou Bacily, Petra Koláře či Moniku Absolonovou. Kompletní program sobotní akce naleznete zde.

Den s tanky

Na příznivce vojenské techniky čeká v sobotu Tankový den. Akce Vojenského technického muzea Lešany předvede návštěvníkům armádní techniku, připraveny jsou i soutěže či vojáci v dobových uniformách. Vstup je zdarma, začíná se v 9:30 hodin. Více zde.

Jihočeský kraj

Do Benešovy vily

Přijeďte se o víkendu podívat do vily bývalého československého prezidenta Edvarda Beneše v Sezimově Ústí. Zhruba čtyřicetiminutové prohlídky proběhnou mezi 10:00 až 16:00 hodin. Vila, která dnes slouží jako reprezentační prostor předsedy vlády, byla veřejnosti poprvé zpřístupněna v roce 2009. Více se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Pivní festival

Zastavte se v sobotu v obci Dýšina u Plzně na tradiční pivní festival k ukončení léta. Na návsi vás bude čekat nabídka několika pivovarů, ale i hudba a lidové soubory. Začíná se ve 12:00 hodin. Více se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Piknik v sadech

Všichni příznivci dobrého jídla, pití a hudby jsou zváni na Emanův piknik v karlovarských Smetanových sadech. Přichystány jsou také soutěže ve vaření přímo na pódiu nebo soutěže v pečení - letošním tématem je bábovka. K zapůjčení bude deka a sklo na víno, ke koupi piknikový balíček. Začíná se v sobotu dopoledne. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Country v Chomutově

Poslední prázdninová neděle bude v Chomutově zasvěcena country. Jednodenní hudební festival nabídne přehlídku country, folkových či bluegrassových kapel, program osvěží také taneční vystoupení. Více o akci najdete zde.

Liberecký kraj

Turistický pochod

Přijďte v sobotu oslavit turistický den 15kilometrovým pochodem v okolí Liberce. Těšit se můžete také na soutěž o turistický stan, akce vrcholí koncertem známé liberecké kapely Exil 51. Začíná se v 9:00 hodin u Decathlonu Liberec. Více zde.

Královéhradecký kraj

Noc na hradě

V rámci hradozámecké noci se v sobotu uskuteční na hradě Potštejn hraný večerní a noční program. Prohlídky budou věnovány osobě Karla IV., který hrad dobýval, ale následně i velebil. Do historie se přenesete s místní ochotnicko-čtenářskou besedou Orlice. Vstupné je 100 korun, více najdete zde.

Pardubický kraj

Vyběhnete na hrad

Jelikož končí prázdniny, je třeba přejít z odpočinkového režimu do plného nasazení. Začít můžete třeba tím, že si vyběhnete na hrad Kunětická hora s běžeckým seriálem, který spojuje kulturu a sport. Jsou připraveny trasy různých délek, cíl je však jen jeden - brány hradu. Závody jsou určeny jak profesionálům, tak rekreačním běžcům, součástí je také občerstvení či doprovodný program. Akce se koná v sobotu. Podrobnosti zde.

Vysočina

Lidové dožínky

Poslední prázdninový víkend se v ekologickém centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem uskuteční tradiční a lidové dožínky. Návštěvníci budou provedeni procesem přípravy pokrmů z pole až na talíř. Hrát k tomu bude cimbálová muzika, skvělou podívanou bude i průvod s vyzdobeným vozem a krojovanou chasou. Akce se koná celý víkend. Více informací najdete zde.

Jihomoravský kraj

Půlmaraton Moravským krasem

Přijďte se proběhnout krásnou přírodou Moravského krasu. Celodenní sobotní akce se uskuteční v Blansku a v jejím rámci si může zaběhat opravdu každý. Připraven je týmový běh, ale i turistický pochod. Nejdelší trasa měří přes 21 kilometrů, na výběr jsou ovšem i kratší. Podrobnosti o závodu najdete zde.

Olomoucký kraj

Francouzský den

Přijďte si v neděli užít den zasvěcený Francii. Na Korunní pevnůstce v Olomouci na vás čekají tamní delikatesy a speciality jako makronky, slané koláče quiche, sýry či víno. Zahrát si můžete také pétanque pod dohledem rodilého Francouze nebo nahlédnout do francouzské historie. Více o akci naleznete zde.

Zlínský kraj

Medový den

Med bude hlavním tématem programu, který na sobotu chystá Archeoskanzen Modrá u Velehradu. Akce bude zahájena medovým jarmarkem, v nabídce ovšem bude i medové pivo, medovina, medové oplatky či keramika. Dále se můžete zúčastnit soutěže ve stloukání másla, závěrem je připravena folková kapela. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Noční Ostrava

Prohlédněte si Ostravu po setmění a z ptačí perspektivy. V sobotu bude prodloužena otevírací doba vyhlídkové věže Nové radnice, proto si budete moci město prohlédnout při západu slunce a pak i za úplné tmy. Jen v tento den od 9:00 do 23:00 hodin. Více informací zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám