Hlavní obsah

Zámek kladrubského hřebčína láká na komnaty císařovny Sisi a Popelčin kočár

Novinky, Aneta Lednová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladruby nad Labem

Po rozsáhlé rekonstrukci se na počátku letošního dubna otevřel návštěvníkům kladrubského hřebčína zámek, kde často pobýval císař František Josef I. s manželkou Sisi. Vedle zámku mohou zájemci navštívit lesovnu se sedlářskou dílnou a simulátorem jízdy se spřežením, vodárenskou věž nebo kostel svatého Václava a Leopolda.

Komnaty císaře Františka Josefa I. nebo kočár z pohádky Tři oříšky pro popelku, to a více nabízí zámek v KladrubechVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

„Po rekonstrukci si v zámku mohou návštěvníci prohlédnout dámskou a pánskou část. Dámy jistě ocení soukromé komnaty císařovny Sisi, kde se mohou setkat se spoustou osobních věcí císařovny. Pánské části dominují obrazy s jezdeckými motivy a osobní komnaty císaře Františka Josefa I.,“ uvedla průvodkyně Kateřina Vrbová.

Ještě před zahájením letošní turistické sezóny hřebčín zpřístupnil při mimořádných prohlídkách stáje, postrojovnu a kočárovnu. Ve sbírce kladrubské kočárovny je zhruba padesát kočárů, vystaveno je ale přibližně dvacet kusů. Kromě historických kočárů jsou k vidění také současné kočáry, které se používají při soutěžích.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Národní hřebčín Kladruby nad Labem

„K nejvýznamnějším exponátům patří kočár panovníka Ferdinanda Dobrotivého. Dále vystavujeme kočáry, kterými jezdil první československý prezident Tomáš G. Masaryk. Také zde máme jeden, který hrál v pohádce Tři oříšky pro Popelku,“ vyjmenoval skvosty kladrubské expozice Jiří Machek, ředitel Národního hřebčína Kladruby nad Labem.

Foto: Aneta Lednová

Kočár císaře Ferdinanda Dobrotivého

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Kočár, ve kterém jezdil první československý prezident T. G. Masaryk

Kompletní opravy i s novými expozicemi vyšly na 350 miliónů korun. Náklady byly o 50 miliónů korun vyšší než stoprocentní evropská dotace. Peníze navíc si vyžádaly práce, se kterými projekt nepočítal. Stavební aktivity skončily loni v září, protáhly se tak o devět měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám